Tienermeisje uit Bangladesh verkracht en vernederd

Tienermeisje uit Bangladesh

Sukla (14) uit Bangladesh werd dit voorjaar verkracht door drie mannen. Haar familie was vroeger hindoe, maar heeft zich tot het christelijke geloof bekeerd. Christenen met een moslim- of hindoe-achtergrond in Bangladesh krijgen vaker dan andere christenen te maken met vervolging.

Mannen worden regelmatig afgeranseld. Eén van de meest gevreesde methodes van geweld tegen vrouwen is verkrachting: traumatisch voor het vrouwelijke slachtoffer, maar ook een pijnlijke vernedering voor de mannelijke familieleden die hun geliefde niet konden beschermen.

Sukla woont in een dorp in het zuidwesten van Bangladesh. Ze was met haar familie een avondje uit. Sukla vertrok iets eerder dan de rest van haar familie weer naar huis omdat ze moe was. Ze was alleen toen onderweg plotseling drie mannen opdoken. Ze legden de hand over haar mond, en trokken haar mee naar een verlaten veld in.

Eén van de mannen was een bekende, vertelde Sukla. “Ik noemde hem altijd oom Suresh (niet zijn echte naam), omdat hij dezelfde leeftijd als mijn ouders had. Ik smeekte hem  mij niet te verkrachten, maar hij weigerde te luisteren” – ze huilt terwijl ze vertelt.

Familie-eer

Haar familie wilde de verkrachting aanvankelijk geheim houden. Het incident zou hen een slechte naam kunnen geven. Bovendien zou het Sukla’s toekomstige huwelijkskansen negatief kunnen beïnvloeden. Dus iedereen zweeg over wat er was gebeurd. Het leek alsof de verkrachter hierop had gespeculeerd, want na de verkrachting probeerde hij de familie ook nog eens een groot geldbedrag af te persen.

Sukla zag zich gedwongen om aangifte te doen bij het lokale politiekantoor. Suresh werd daarop opgepakt en gevangengezet. Maar de twee andere  mannen die bij de verkrachting betrokken waren, bleven buiten schot. Volgens Sukla’s familie heeft de politie losgeld ontvangen om hun namen weg te laten uit de officiële aangifte.

Sinds het incident bekend werd in het dorp, is het leven van Sukla dramatisch veranderd. De mensen uit het dorp wijzen haar na. Al verschillende keren belandde ze in gênante situaties en kreeg ze nare vragen.

Bezorgdheid

Sukla’s ouders zijn bezorgd over wat er gaat gebeuren als de scholen weer opengaan na de lockdown. “We zijn bang dat ze door haar klasgenoten onder druk gezet wordt, ze is ons enige kind.” De familie van Sukla heeft zich bekeerd tot het christelijk geloof. “Het is mogelijk dat dit aanleiding is geweest voor de verkrachting”, vertelt Open Doors-partner Abraham. “De familie kan geen andere reden bedenken en vermoedt dat de verkrachting een vergelding zou kunnen zijn voor de bekering. Maar bewijs hebben ze daar niet voor.”

Kerkleiders in het dorp helpen het gezin om de situatie het hoofd te bieden. Lokale partners van Open Doors ondersteunen hen hierbij.

Gebedspunten

  • Bid dat dit gezin de hoop niet zal verliezen en gefrustreerd zal raken door alle problemen. Bid in het bijzonder voor Sukla, dat de Here God haar helpt om dit trauma en de pijn te verwerken.
  • Bid dat geloofsgenoten een goede opvang kunnen zijn voor dit gezin.
  • Bid voor gerechtigheid. Bid dat de rechtbank een eerlijk besluit zal nemen en dat de advocaat de zaak op een goede manier zal kunnen presenteren.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Vrouw met hoofddoek in Bangladesh 2 mei 2023

Twee kerken in Bangladesh aangevallen

Een Bengaalse moslim heeft op donderdag 27 april vernielingen aangebracht in twee kerken in Anandapur, een wijk in Savar, een voorstad van de hoofdstad Dhaka. De aanvallen veroorzaakten veel angst onder lokale gelovigen. De paniek is ook overgeslagen naar andere kerken in de buurt. Aanvallen en bedreigingen tegen kerken komen steeds vaker voor in Bangladesh. Tegen het einde van de middag viel de jonge moslim een kerk binnen. Hij brak […]

Lees meer
Vrouw met een wond uit Bangladesh 14 oktober 2022

Vijandschap tegen christenen Bangladesh duurt voort

Christenen in Bangladesh zijn doelwit van geweld. Islamitische leiders in het noorden van het land mishandelden een pas bekeerde vrouw. Een katholieke volksvertegenwoordiger overleed vorige week door politiek geweld. Het islamitische Bangladesh heeft geen jaloersmakende reputatie als het gaat om godsdienstvrijheid. Het dichtbevolkte land (165 miljoen inwoners) staat op de 29e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. De ruim 600.000 christenen hebben het als kleine minderheid zwaar. Vooral vrouwen hebben het […]

Lees meer
Christen in Bangladesh belaagd 2 maart 2022

Christenen in Bangladesh belaagd

Christenen hebben het in het islamitische Bangladesh niet gemakkelijk. Soms staan ze voor onmogelijke beslissingen.  Zo moet Bhuttu binnen enkele weken kiezen: Jezus volgen of zijn vrouw en kind verliezen. En Martin (foto) is niet veilig in eigen straat: zijn buren sloegen hem in elkaar. De 35-jarige Martin Biman Benarjee, de enige christen in zijn islamitische dorp, geeft bijles om zo de eindjes aan elkaar te knopen voor zijn gezin […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven