Onze sprekers
Maak kennis met onze sprekers
Eén van de sterkste middelen om bewustzijn te creëren is het vertellen van verhalen. Open Doors sprekers zijn veel op reis geweest en zorgen dat de realiteit van vervolging verandert van ‘ver van m’n bed’ naar bewogenheid. Open Doors sprekers kunnen voorgaan in allerlei soorten bijeenkomsten en doelgroepen: tijdens de zondagse dienst, speciaal voor jongeren, door middel van een speciale ‘geheime kerk’ bijeenkomst, of in andere vormen. Hieronder stellen we enkele sprekers aan je voor.
Simon
“Mijn eerste bezoek aan de vervolgde kerk herinner ik me nog als de dag van gisteren. Diep onder de indruk vloog ik weer terug naar Nederland. De volharding in geloof die ik had gezien en gemerkt bij mijn vervolgde broers en zussen tijdens de ontmoetingen hadden een blijvende impact op mij.
Ik had een aantal belangrijke lessen van de vervolgde kerk geleerd als het gaat over leven in afhankelijkheid van God. Ik besloot deze kostbare lessen niet voor mezelf te houden. Sinds mijn eerste reis mag ik als spreker van Open Doors het land in om hierover te delen. Inmiddels heb ik vele reizen naar de vervolgde kerk gemaakt. Elke keer opnieuw ben ik dankbaar om een bemoediging te mogen zijn door onze broers en zussen te ontmoeten op die plek waar zij kerk zijn en telkens weer van hen te leren.
Ik vind het een voorrecht om in ons vrije Nederland de lessen en verhalen vanuit de vervolgde kerk door te geven en op te roepen tot betrokkenheid bij onze broers en zussen door te bidden, te geven en/of te gaan.”
Willem
“Als kind werd ik al aangetrokken door de verhalen van Anne van der Bijl. Zo’n 25 jaar lang keek ik van de zijlijn naar het werk van Open Doors. Bidden en geven dat deed ik al wel, maar gaan…
Samen zijn we Zijn kerk.
Mijn eerste reis met Open Doors was levensveranderend! Daar moest ik over delen! De eerste jaren na deze reis gaf ik hier en daar wat presentaties en sinds 2012 mag ik een stem van onze vervolgde broers en zussen zijn.
Ik mag regelmatig met Open Doors op reis gaan. Ik kwam tot de ontdekking dat de koffers vol met Bijbels, boeken en praktische ondersteuning die ik mocht brengen voller mee naar huis gingen. Voller met getuigenissen, verhalen en lessen! Wat diepe indruk op mij maakte is dat het waar is wat in de Korinthe-brief over het Lichaam van de Here Jezus geschreven staat. Samen zijn we Zijn kerk. Graag kom ik langs om daarover te delen.”
Anja
“Jaren geleden reisde ik voor het eerst naar Egypte, om mijn vervolgde broers en zussen te ontmoeten. Deze reis veranderde mijn leven. Wat bijzonder om deze mensen in de ogen te kijken, iets te proeven van zowel hun vreugde als van hun pijn. Ik besefte: wij horen bij elkaar. We horen bij dat ene Lichaam van Christus; we leven in hele verschillende werelden, maar delen in dezelfde genade en voeren in wezen één zelfde geestelijke strijd.
Tijdens de reizen die ik daarna heb gemaakt, betrapte ik mezelf erop dat ik regelmatig dacht: “Dát wil ik in Nederland vertellen, dít zal ik laten zien…” Ik popelde om alles wat ik ontdekte en leerde door te geven in mijn eigen omgeving. Om een stem te zijn van onze broers en zussen. We kunnen zoveel van hen leren als het gaat om bidden, keuzes maken, volharden en liefhebben.
Sinds een aantal jaren vertel ik deze verhalen aan allerlei groepen, scholen en kerken. En we denken er samen over na. Waar komt het eigenlijk op aan in onze eigen seculiere westerse wereld? Zijn wij bereid om Jezus te volgen, Zijn liefde uit te dragen, trouw te blijven, zelfs al zouden we daar een prijs voor moeten betalen?”
Gerlina
“Wat voel ik mij bevoorrecht om broers en zussen uit de vervolgde kerk te mogen ontmoeten. Hen in de ogen te mogen kijken, hun stem te horen, emotie te zien op hun gezichten, dat alles heeft een ander mens van mij gemaakt. Tijdens mijn eerste reis kreeg ik van een van hen de woorden uit 2 Timoteüs 1:7 mee. “Want God heeft ons niet gegeven een geest van lafhartigheid, maar van kracht, liefde en bezonnenheid.” Deze woorden werden een levensles om nooit meer te vergeten.
In de loop der jaren mocht ik veel christenen uit de vervolgde kerk ontmoeten en naar hun verhalen luisteren. Om daarna weer thuis in Nederland te komen heb ik altijd als iets moeilijks ervaren. Ik stap zomaar weer uit dat andere land, mijn eigen comfortabele Nederland in. Ik vind het nog steeds lastig om daarmee om te gaan en het enige wat me troost is het feit dat onze hemelse Vader nooit gebonden is aan grenzen maar in iedere christen woont, waar dat ook is en in welke omstandigheden ze ook verkeren. Ik mag in Nederland de stem van vervolgde christenen zijn. Wat een zegen om hun verhalen te mogen doorvertellen zodat er steeds meer gebeden gaat worden.”
Jeffry
“Ik raakte gefascineerd door het boek Zij mogen de hemel niet zien van Soon Ok Lee, een ooggetuigenverslag uit Noord-Korea. Hoewel ik geloof dat gebed over en door landsgrenzen heen gaat en bovendien het meest effectieve stuk gereedschap is dat de Here God ons geeft, besefte ik na verloop van tijd dat ik veel meer wilde doen dan bidden voor Noord-Korea en vervolgde christenen in het bijzonder.
In 2011 kwam de gelegenheid om met een reis van Open Doors mee te gaan. In de voorbereiding werd al meegedeeld dat je na terugkomst niet meer dezelfde persoon zou zijn dan voor het vertrek. Vanaf 2012 wilde ik datgene wat ik las, hoorde en zag niet meer voor mijzelf houden maar vooral delen met de rest van de wereld die vaak nog onwetend is wanneer het gaat om christenvervolging. En dat is best opvallend want in de Bijbel is het niet slechts een aantal passages dat over vervolging om Christus’ wil gaat, maar christenvervolging bestrijkt een enorm groot deel in Gods Woord. Het loopt er als het ware als een rode draad doorheen.
Wanneer niet alleen ik, maar ook de andere sprekers van Open Doors ons hart, onze ervaringen en getuigenissen delen en daarmee een deel van de wereld mogen bereiken om mee te strijden in gebed, gebeuren er wonderen die wij niet direct zien, maar waar we soms achteraf van mogen horen. Wat een dankbare strijd mogen we samen met ‘hen’ voeren!”
Johanna
“Deuteronomium 31:8 was zo’n troost en bemoediging voor mij, toen ik in 2008 weduwe werd. Ik mocht in dat jaar ook voor het eerst op reis gaan met Open Doors om vervolgde broeders en zusters te ontmoeten en met nog meer kracht sprak deze tekst door hun getuigenissen tot mij.
Alles verliezen omwille van je geloof en dan tóch mogen getuigen.
Je man, vrouw, kind verliezen; je vrijheid, je werk, ja zelfs je leven verliezen omwille van je geloof en dan tóch mogen getuigen. Dat was en is mijn eigen ervaring en hoe bijzonder is het dan om een broeder en zuster uit heel andere landen en culturen hetzelfde te horen zeggen.
Na die eerste reis zijn er verschillende reizen gevolgd naar Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Het verlangen groeide om over mijn ontmoetingen met deze broeders en zusters te vertellen.
Ik vind het een enorm voorrecht een stem te mogen zijn voor hen, die niet gehoord en gezien worden, zodat wij in ons deel van de wereld met hen verbonden mogen zijn in dat ene Lichaam van Christus.”
Nodig een spreker van Open Doors uit
Open Doors-sprekers vertellen graag over de vervolgde kerk. Uiteraard wordt het verhaal goed afgestemd op elke groep: kinderen (vanaf groep 3), jongeren, senioren, mannen of vrouwen. Ook zijn er sprekers en predikanten die de zondagse preek kunnen verzorgen. Goed om te weten Locatie: elke gewenste locatie in Nederland of Vlaanderen Duur presentatie: in overleg, vanaf 30 minuten Vorm: onze presentaties zijn interactief Inhoud: vervolgde christenen kunnen hun verhaal zelf niet […]
Geheime kerk
Wat blijft er over als alle uiterlijke vertoon wegvalt? Die vraag komt geheid op je af als je met je kerk of groep een Geheime Kerk-avond houdt.
Word ook ambassadeur
Open Doors Ambassadeurs Ben jij geraakt door de getuigenissen van vervolgde christenen? Mogen wat jou betreft nog veel meer mensen horen dat naar de kerk gaan op zondag voor miljoenen christenen in de wereld niet vanzelfsprekend is? Dat het kunnen lezen van de Bijbel, met je vrienden of familie praten over je geloof of een christelijk festival bezoeken een voorrecht is? Deel het verhaal van de vervolgde kerk door ambassadeur […]