
Overleven op plekken vol geweld
Wereldwijd zijn vele duizenden christenen op de vlucht voor geweld. Ze worden opgejaagd als wild en hun leven loopt iedere dag gevaar. Ze zijn nergens veilig, omdat ze vanwege hun geloof in Jezus doelwit zijn.

Miljoenen christenen op de vlucht
Myanmar wordt al vier jaar verscheurd door een burgeroorlog. Christenen in het land – ongeveer acht procent van de bevolking – zitten klem tussen het leger aan de ene kant en diverse gewapende groeperingen aan de andere kant. Beide strijdende partijen richten hun geweld op christenen; kerken en levens worden doelbewust verwoest. Door dit gerichte geweld zijn christenen massaal op de vlucht geslagen.

Hoe komt het?
Het geweld tegen christenen neemt al jarenlang toe. Wereldwijd hebben 380 miljoen christenen te maken met zware vervolging en discriminatie vanwege hun geloof in Jezus Christus. In 2017 lag dat aantal nog op 215 miljoen.
Christenen worden van meerdere kanten bedreigd. Door het escalerende geweld zien veel christenen zich gedwongen huis en haard achter te laten.

Wat is het gevolg?
Het leven van verdreven christenen wordt gekenmerkt door angst. Angst, omdat ze nergens veilig zijn. Ook niet in de vaak overvolle vluchtelingenkampen waar ze terechtkomen en onder ellendige omstandigheden moeten leven. Ze zijn soms dagenlang op de vlucht, op zoek naar een ‘veilige’ plek om te overleven. Onderweg is er geen voedsel en geen water.
“Menselijk gezien voelt het alsof God niet bij ons is”, zegt pastor Yang* uit Myanmar.

Dit kun jij doen!
Geweld tegen christenen raakt ons hart. Denk daarom aan hen in je gebed. Vraag God om vrede, gerechtigheid en vrijheid. “We weten dat het gebed van christenen wereldwijd ons beschermt”, zegt pastor Yang.
Je kunt ook praktisch helpen – met een gift. Open Doors biedt noodhulp aan verdreven christenen en rust pastors toe om vol te houden. Help jij christenen overleven op plekken vol geweld?

“We leven met de angst elk moment gedood te kunnen worden.”
Pastor Yang uit Myanmar

Verhalen van verdreven christenen
Op de vlucht voor geweld. Pastor Yang, pastor Barnabas en Joo Min weten er alles van. Een burgeroorlog, extremistisch geweld en een onderdrukkend regime dwongen hen hun omgeving achter te laten. Elk van hen heeft een eigen verhaal van vervolging, verlies en hoop.

Gratis E-book downloaden
Download het gratis e-book ‘Bouwen in een verscheurde wereld’ van Anne van der Bijl en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan de opbouw van een verscheurde wereld.
Vul hieronder je gegevens in en ontvang binnen enkele ogenblikken een e-mail met daarin een download-link.
"*" geeft vereiste velden aan


Voor 39 euro help je drie verdreven christenen één maand met noodhulp.
Help christenen met noodhulp
Met 39 euro help je drie verdreven christenen één maand met noodhulp. Je helpt hen met dagelijkse levensbehoeften als water, voedsel, dekens en kleding.
Bid voor hen en steun hen met noodhulp!
Veelgestelde vragen
Zeker. Alle burgers lijden onder het geweld. Tegelijk vormen instabiliteit en wetteloosheid een vruchtbare voedingsbodem voor extra onderdrukking van minderheden, waaronder christenen. In Myanmar zie je bijvoorbeeld dat kerken en gebieden met overwegend christelijke inwoners een specifiek doelwit zijn van militaire luchtaanvallen.
Open Doors helpt verdreven christenen met noodhulp: voedsel, water, kleding, dekens en zeilen. Ook verlenen we medische zorg, juridische steun en hulp bij onderdak. De ondersteuning wordt afgestemd op de specifieke behoeften van een gezin of individu. Daarnaast rusten we pastors toe om vol te houden in de vaak extreem moeilijke omstandigheden. Pastors als Yang, die hun leven wagen om gevluchte christenen te bemoedigen in hun geloof.
Ja, regelmatig worden christenen bewust op de vlucht gejaagd. Hoewel ontheemding soms een onbedoeld gevolg lijkt van vervolging, is het in veel gevallen een bewuste strategie. Het doel: het christendom volledig uitroeien uit dorpen, regio’s of gemeenschappen. Soms gebeurt dit openlijk, soms op een meer heimelijke manier.
Het op de vlucht jagen van christenen heeft grote gevolgen. Niet alleen verliezen mensen hun huis, maar ook hun familie, sociale netwerken en inkomstenbron. Dit vormt een grote bedreiging voor hun veerkracht en hun geloofsgemeenschap.
In juni 2022 verscheen het onderzoeksrapport ‘The Church on the Run’. Dit rapport biedt cijfers, inzichten en conclusies over christenen die op de vlucht zijn vanwege vervolging.