Aizah

Het verhaal van Aizah

uit Noord-Afrika

Als een vrouw zich vanuit de islam tot het christelijk geloof bekeert, heeft dat vaak grote gevolgen. Aizah* uit Noord-Afrika heeft het allemaal meegemaakt: het lijden, de afwijzing, de onrechtvaardigheid. “Mijn vader schopte me het huis uit.”

“Vrouwen worden in de islam gezien als mensen met minder wijsheid en minder geloof dan mannen, als een struikelblok voor mannen. Vrouwen zouden mannen doen zondigen”, vertelt Aizah. Het is deze kijk op vrouwen waardoor ze de islam de rug toekeert: ze komt tot geloof in Jezus Christus.

Niet langer welkom

“Mijn vader schopte me het huis uit. Hij zei dat ik onze cultuur had verraden, dat ik niet langer zijn dochter was. Het brak mijn hart. Ik miste veel familiemomenten; ik was niet welkom toen mijn neven trouwden, maar ook niet bij de begrafenis van mijn grootmoeder.”

Met het verstrijken der jaren mag Aizah af en toe weer thuiskomen. In 2021 is ze aanwezig op de verjaardag van haar broer. Maar omdat haar zus klaagt dat Aizah er is, stuurt haar vader haar weg. Aizah is verdrietig, maar wordt dan boos. Ze keert terug naar haar vader. “Ik blijf hier, jij bent mijn vader, dit is mijn vaders huis”, vertelt ze hem ronduit. De woede-uitbarsting opent zijn ogen. “Hij zei ‘sorry’. Na al die jaren was ik weer welkom thuis.”

Leren kijken op een andere manier

Aizah begeleidt sinds een aantal jaren vrouwen die vervolgd worden. Ze helpt hen vanuit de Bijbel op een andere manier naar zichzelf te kijken, om hun waarde als vrouw te zien. Soms onderwijst ze in haar eigen huiskerk ook mannen die tot geloof in Christus komen, want ook zij moeten nog leren oude patronen af te leggen en op een andere manier naar vrouwen te gaan kijken.

Op sommige vrouwen heeft de begeleiding een positief effect, anderen raken in verwarring. De vrouwen moeten door een lang, pijnlijk proces waar veel geduld voor nodig is. Maar Aizah doet het werk niet in eigen kracht. “Ik voel me soms niet bekwaam genoeg om dit werk te doen. Maar God is trouw. Hij helpt, Hij verandert levens.”

* Schuilnaam

Gebedspunten

  • Dank God dat Hij de ogen van Aizahs vader opende en dat ze thuis weer welkom is.
  • Bid dat Aizahs familieleden de Here Jezus leren kennen en Hem gaan volgen
  • Bid om wijsheid, liefde en geduld bij Aizahs werk onder bekeerde vrouwen.

Scroll naar boven