Desta-Alemu-Header-1900X800

Het verhaal van Desta

uit Ethiopië

Hoe reageer je als je moet samenleven met de mensen die je huis vernield hebben? Die dat mogelijk opnieuw zullen doen? De Ethiopische Desta* vond antwoorden tijdens een traumatraining. “Ik moet mijn vervolgers het evangelie laten zien door hoe ik mij naar hen toe gedraag.”

In september 2023 braken er in de stad Qibet, Ethiopië, onlusten uit tussen moslims en christenen. Vanwege de groeiende onveiligheid sloegen meer dan negentig christenen op de vlucht. Ze zochten hun toevlucht in een nabijgelegen stad en vonden een veilig onderkomen in een plaatselijke kerk. Hier kregen ze ook noodhulp van lokale partners van Open Doors.

Van huis en haard verdreven

Desta, weduwe en moeder van vier volwassen kinderen, was een van hen. Vóór haar vlucht had ze een cafetaria in Qibet. Toen de aanvallen van relschoppers begonnen, verstopte ze zich in het huis van een buurman, terwijl haar huis en zaak vernield werden. “Ik kan niet uitleggen hoeveel pijn en zorgen ik had in die chaos”, vertelt ze. “Onze bezittingen werden vernield, we verloren alles…”

‘Niemand wilde met ons praten, ze zeiden niet eens goedemorgen tegen ons’

Niet meer welkom

Na twee maanden kondigde de lokale overheid aan dat de vluchtelingen terug konden keren naar huis. “Ik raadde het af, maar mijn kinderen hielden voet bij stuk.” Het gezin van Desta keerde terug, maar voelde zich niet welkom meer in Qibet. “Niemand wilde met ons praten, ze zeiden niet eens goedemorgen tegen ons.” Desta wist niet hoe ze verder kon leven met de mensen die haar hadden aangevallen en die dat mogelijk opnieuw zouden doen. De onrust bleef en Desta wilde de stad het liefst verlaten, maar haar kinderen wilden blijven.

Traumatraining

Via onze lokale partners volgde Desta een traumatraining. “In de training leerde ik over nederigheid en over hoe Jezus vervolgd werd. Hij werd ook gehaat en verstoten”, vertelt Desta. “Ik leerde dat ik mijn vervolgers het evangelie moet laten zien door hoe ik mij naar hen toe gedraag, in de wetenschap dat ze niet van ons houden.”

Na ingrijpen van de overheid is de rust inmiddels weergekeerd in Qibet. “Ook al hebben we geen werk, we hebben eten en water, en we staan nog steeds overeind”, vertelt Desta. “Bij dit alles slaap ik in vrede, omdat mijn leven in Gods hand is.”

*Schuilnaam

Dank- en gebedspunten 

  • Dank God voor de traumazorg en hulp die Desta kreeg, zodat ze weer moed vatte om haar leven in Qibet op te pakken. Bid dat God voorziet in werk.
  • Bid dat Desta en de andere christenen in vrede kunnen samenleven met de moslimgemeenschap in Qibet, zodat er geen nieuwe onlusten ontstaan.
  • Bid dat Desta zout en licht mag zijn voor haar omgeving.
Scroll naar boven