fbpx
Wereldkaart in verschillende kleuren

Klaas Muurling

Avondmaal met ontbijtkoek

“Pasaport!”, snauwt de Roemeense agent. Anneke en ik halen onze paspoorten tevoorschijn en laten ze zien. Mijn hart bonkt in mijn keel, want de agent staat op minder dan een meter afstand van drieduizend Bijbels. Als hij met zijn hand het gordijntje achter mijn stoel opzij schuift, dan ziet het er niet best voor ons uit…

Hoewel Klaas Muurling in 1978 als assistent-boekhouder bij Open Doors aan de slag gaat, reist hij al snel als Bijbelsmokkelaar naar de toenmalige Sovjet-Unie en landen in Oost-Europa. Ook zijn vrouw Anneke raakt nauw bij het werk betrokken. Op een dag wordt het echtpaar zelfs gearresteerd aan de Russische grens. In de jaren die volgen zoekt Klaas regelmatig vervolgde christenen op om hen te bemoedigen. Hij reist van Cuba tot China en van Iran tot Zuid-Soedan. Hij hoort indrukwekkende verhalen en maakt ook zelf van alles mee. Zo levert hij Bijbels af in een Russisch werkkamp en viert hij samen met Mexicaanse christenen avondmaal met ontbijtkoek.

“Uit Klaas’ reisverhalen in dit rijke boek blijkt duidelijk dat God trouw is aan Zijn wereldwijde kerk, dwars door het lijden heen. Wat een aaneenrijging van wonderlijke getuigenissen van Gods kinderen, van volharding in geloof en van blijdschap in tijden van verdrukking. Klaas heeft het allemaal mogen zien en meemaken. Dat is uniek. En dat is honderd procent Open Doors: gewoon gaan en er zijn.” Maarten Dees, directeur Open Doors Nederland.

Cover Avondmaal met ontbijtkoek

“Waarom schrijf je geen boek?”

“Waarom schrijf je geen boek?”, vroeg mijn vrouw Anneke me enkele jaren geleden. Ze moedigde me aan om al mijn reiservaringen met Open Doors op te schrijven. We maakten meerdere reizen samen, eentje zelfs met ons toen nog jonge gezin. Dat was een goede dekmantel voor het Bijbelsmokkelwerk. In Avondmaal met ontbijtkoek beschrijf ik een deel van wat ik in mijn ruim veertig dienstjaren voor Open Doors heb meegemaakt. Ik voel me bevoorrecht dat ik deze verhalen kan en mag vertellen.

De titel van het boek heeft alles te maken met een ontmoeting met Mexicaanse christenen. Ze waren door hun dorpsgenoten weggejaagd om hun christelijke geloof en ze hadden slechts de kleren die ze droegen. Op dat moment bezochten we hen en een van de groepsleden opperde om met hen avondmaal te vieren. Er was geen brood en geen wijn, maar we hadden slechts bronwater en ontbijtkoek bij ons. – Klaas Muurling

Interview

Als heuse Bijbelsmokkelaar reisde Klaas naar alle uithoeken van de wereld. We stelden hem vijf vragen.

De smokkeljas

Luister hieronder naar de podcast De Open Doors Tapes, waarin Klaas Muurling meer vertelt over hoe het smokkelen van bijbels naar Oost-Europa destijds verliep.

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven