Elahe

Het verhaal van Elahe

uit Iran

(foto ter illustratie)

Zachtjes zingend, in kleine groepjes. En op een andere datum dan 25 december. De Iraanse Elahe* moet het Kerstfeest in het diepste geheim vieren. “Kerst is de tijd van het jaar dat de agenten van de geheime dienst ons het scherpst in de gaten houden.”

“Onze kinderen praten niet over onze kerstviering, zelfs niet met hun beste vrienden”, vertelt Elahe. De geheime dienst arresteert elk jaar weer veel christenen omdat ze Kerst vieren, daarom moeten ze heel voorzichtig zijn.

Dekmantel

“Wij vieren Kerst niet op 25 december, zoals de meeste andere christenen. Dat zou te gevaarlijk zijn”, legt Elahe uit. “Om geen argwaan te wekken, vieren we Kerst vaak op de verjaardag van mijn dochter, in januari.”

Vanwege de veiligheid viert Elahes gemeente het kerstfeest in kleine groepjes. Iedereen verzint een dekmantel, zoals een verjaardag, om samen te komen. “De kinderen zingen of voeren een kerstspel op. We zingen de kerstliederen zachtjes. Na de dienst eten we met elkaar.” Ook al moet alles in het geheim, ze vieren het feest met vreugde.

Motto

“Natuurlijk zouden we graag als voltallige gemeente samen willen komen, maar we hebben te maken met de omstandigheden die in Iran heersen”, vertelt Elahe verder. “We zijn dan ook blij met onze vieringen, die klein zijn, maar wel veilig en vredig. Beperkingen brengen creativiteit naar boven, dat is het motto van onze gemeente.”

Ze hebben weinig financiële middelen, maar met Kerst stellen ze voedselpakketten samen, die ze uitdelen aan arme gezinnen en daklozen. “Het zijn goedkope kerstgeschenken, dat is waar. Maar wij hebben het grootste geschenk van God ontvangen: Zijn redding voor de mensheid. Daarom is het belangrijk dat wij ook een gul hart tonen, anderen liefhebben en hen dienen.”

Dank- en gebedspunten

  • Dank de Here God voor Elahes creativiteit en vermogen er naar omstandigheden het beste van te maken. Bid om een gezegend kerstfeest voor haar en haar geliefden.
  • Bid om bescherming voor Elahe en haar gemeente, met name in de periode rond Kerst.
  • Dank dat Elahe de liefde van God wil uitdelen. Vraag om zegen op haar werk.

* Schuilnaam

Scroll naar boven