Gertrude

Het verhaal van Gertrude

uit Democratische Republiek Congo

Hoeveel ellende kan een mens verdragen? Gertrude* (27) woont in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Haar leven wordt getekend door geweld, verlies en een enorme last op haar schouders. Bid je mee, zodat ze die last niet alleen hoeft te dragen?

In 2018 wordt de zus van Gertrude vermoord door leden van de ADF, een rebellengroep die een bloedige oorlog voert in de regio waar Gertrude woont. Gertrude en haar man Jonas*, die al vijf kinderen hebben, krijgen vanaf dat moment ook de zorg over de zes kinderen van haar zus.

Een vreselijke dag

Op een dag wil Jonas samen met Gertrude en hun zoontje van drie naar hun boerderij. Ze hebben het geld dat hun stukje land opbrengt hard nodig. “Ik zei hem dat de weg niet veilig was… maar hij stond erop.” Gertrude voert dit gesprek ontelbare keren in haar hoofd. Ze wou dat ze meer haar best had gedaan om hem over te halen niet te gaan. Misschien zou hij dan nog leven. Net als haar zoontje. “Hij weigerde mee te gaan… Ik wou dat we naar de jongen geluisterd hadden.”

Meteen als ze aankomen op hun stukje land horen ze schoten, maar dat is niet ongewoon in deze regio. Ze werken verder, terwijl hun zoontje vlakbij speelt. Dan verschijnen de mannen van de ADF. Jonas wordt neergeschoten en valt bovenop zijn zoontje. Gertrude rent weg, waarbij ze in haar voet geschoten wordt. Ze valt op de grond. “Ik zag dat ze mijn zoontje meenamen en mijn man onthoofdden. Ik dacht dat ik gek werd.”

Gertrude overleeft het doordat regeringssoldaten op komen dagen. Ze helpen haar zoeken naar haar zoontje, maar vinden geen spoor van hem. Ze gaan ervan uit dat hij ontvoerd is en brengen Gertrude naar het ziekenhuis voor medische hulp.

Proberen te overleven

Nu heeft Gertrude in haar eentje de zorg voor tien kinderen. Het leven valt haar zwaar. “Sinds mijn man is overleden, ga ik niet meer naar de boerderij. Mijn voet doet pijn als ik te veel loop.”
De angst voor nieuwe aanvallen houdt haar vaak wakker. Binnen een maand na de moord op haar man, wordt haar dorp aangevallen. Gertrude vlucht met haar kinderen. Als ze de volgende ochtend terugkeren, zijn al haar buren vermoord.

Gertrude houdt zich in dit alles vast aan haar geloof. “God alleen geeft mij de kracht om deze pijn te kunnen dragen.” Als ze het moeilijk heeft, vraagt ze haar gemeenteleden om voor haar te bidden.
Zo houdt ze het vol.

Met financiële hulp van partners van Open Doors heeft Gertrude inmiddels een winkeltje geopend in haar dorp. “Ik dank God voor hoe hij heeft voorzien via mijn geestelijke broers en zussen. Aan Hem zij alle eer.”

* Schuilnaam

Gebedspunten

  • Gertrude vraagt om gebed voor haar kinderen: ”Bid dat God me laat zien hoe ik de kinderen kan opvoeden, zodat ze Zijn woord kennen en liefhebben. Vraag of Hij ons gezin beschermt en of mijn kinderen terug naar school kunnen. Bid dat God mij bewaart voor de zonde en dat mijn leven aan Hem toegewijd is. Bid alstublieft dat mijn voet geneest, zodat ik weer kan werken op het land, en voor mijn winkeltje.”
  • Denk in je gebed ook aan Gertrudes ontvoerde zoontje.

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven