Jenny met een gele ster

Het verhaal van Jenny

uit de Filipijnen

Hoop voor een kwetsbaar meisje

In een levendig vissersplaatsje op de Filipijnen, te midden van paalwoningen, woont de 12-jarige Jenny. Het meisje zit vol levenslust en dromen over de toekomst. Maar waar droom je van, als die toekomst al vastligt? 

Jenny’s gezin hoort bij een van de armste etnische groepen die in het zuiden van de Filipijnen leven. Leden van andere stammen kijken neer op haar stamgenoten en discrimineren hen omdat ze zo arm zijn. Jenny heeft hierdoor weinig vrienden: “Andere kinderen blijven uit mijn buurt”, vertelt ze. “Ik hoor ook gemene woorden, niet alleen over mij maar ook over mijn familie.”

Dubbele discriminatie

En word je christen, zoals Jenny’s familie? Dan is de discriminatie nog erger.  
Jenny’s vader, die visser is, krijgt geregeld kritiek van zijn collega’s op zijn geloof in Jezus. Ook mag hij in bepaalde gebieden niet vissen. Ten onrechte. “Mijn vader werkt heel hard, dag en nacht, ver weg van huis”, vertelt Jenny. Ze is dankbaar voor de dagen dat hij wel thuis is. “Dan komen we op zondagen als gezin bij elkaar voor de eredienst. Dat vinden we dan echt een heel fijn moment.” 

Toekomst­perspectief

In de cultuur waarin Jenny leeft trouwen meisjes zodra hun puberteit begint. Dat is de traditie en vaak de enige optie voor een meisje. Soms dwingen ouders een meisje zelfs, in ruil voor een groot geldbedrag, met een veel oudere man te trouwen. Onderwijs volgen is een optie die meestal ver buiten hun bereik ligt.  
 
Om meisjes zoals Jenny een kans op een andere toekomst te bieden, geven lokale partners van Open Doors lees- en schrijflessen. Ook Jenny volgde de lessen. “Door het programma kan ik nu goed lezen en schrijven, waardoor ik ook verder kan leren”, vertelt Jenny.  


“Ik heb mooie dromen voor de toekomst. Ik wil jeugdleider worden in de huisgemeente, net als mijn oudere zus. Ik bid en hoop dat ik op een dag anderen kan helpen groeien in hun geloof, net zoals zij dat nu doet.” 

Dank- en gebedspunten

  • Dank God dat Jenny naar school kan gaan. Vraag Hem om bescherming en Zijn nabijheid als Jenny wordt geconfronteerd met discriminatie en nare opmerkingen. 
  • Bid dat Jenny’s vader in het levensonderhoud van het gezin kan voorzien.  
  • Bid dat Jenny groeit in haar geloof en haar verlangen om jeugdleider te worden in de huisgemeente. Vraag om Gods wijsheid en leiding als ze anderen wil dienen en helpen groeien in hun geloof.  
Scroll naar boven