Ji-ho met radio

Het verhaal van Ji-ho

uit Noord-Korea

“Mijn naam is Ji-ho*. Nooit zal ik de dag vergeten dat ze mijn vader meenamen.
Politieagenten doorzochten ons huis van boven tot onder. Ze wilden weten of mijn vader een radio had. En ze wilden weten over zijn geheime boek.”

“De radio vonden ze niet, maar het boek wel”, vertelt Ji-ho. “Het lag verpakt in plastic in onze tuin begraven. Een van de agenten stapte triomfantelijk met het boek in zijn hand het huis binnen en smeet het voor mijn vader neer. Ze namen hem mee, en ik wist dat ik hem nooit meer zou zien.”
De radio ligt ondertussen nog steeds veilig verstopt, achter het portret van Kim Jong-il.

Geheime lessen

Ji-ho weet waarom de agenten naar een radio zochten. In Noord-Korea is het immers streng verboden naar buitenlandse uitzendingen te luisteren. Maar ze begrijpt niet wat er mis is met het boek, waaruit haar vader vaak heeft voorgelezen. “Een wijze man zat op een berg en begon te onderwijzen”, las hij op een dag. “Hij zei: ‘Als zout zijn smaak verliest, waar is het dan goed voor?’ Mensen zijn als zout, Ji-ho. Als we onze vriendelijkheid voor anderen verliezen, verliezen we onze menselijkheid. Zorg dat je altijd je zoute smaak behoudt, Ji-ho!”
Waarom zou een les over vriendelijkheid gevaarlijk zijn?

Een schok van herkenning

Het leven in Noord-Korea, waar voedsel erg schaars is, is zwaar voor de opgroeiende Ji-ho. Ze begint naar de radio te luisteren, in de hoop te ontdekken of er ergens wel voedsel beschikbaar is. Op een avond stemt ze af op een zender die ze nog niet eerder hoorde. “Jullie zijn het zout der aarde”, klinkt het in het Koreaans. “Als zout zijn smaak verliest, waar is het dan goed voor? Dit zijn de woorden van Jezus en ze herinneren ons eraan dat we nooit onze zoute smaak mogen verliezen: onze liefde voor anderen.” Ji-ho herkent met een schok de woorden van haar vader, uit het geheime boek.

Stiekem luisteren

Vanaf dat moment luistert ze wanneer het maar kan stiekem naar deze zender. Ze hoort meer verhalen over Jezus en raakt steeds meer overtuigd dat Hij de wijze leraar is over wie haar vader haar verteld had. Ze leert Hem kennen als haar Heer en Redder en wil Hem volgen. “Ik dacht aan wat Jezus had gezegd over ‘zout zijn’. Ik had nog steeds honger, maar ik begon mijn eten te delen met mijn buren. Ik hoopte zo iets van Jezus’ liefde te laten zien.”

Ji-ho begrijpt nu waarom haar vader werd opgepakt. “Onze leiders willen niet dat we iemand of iets anders dan hen aanbidden. Maar ze zagen dat mijn vader een Heer volgde die veel groter is dan zij.”

* Om de identiteit van Ji-ho te beschermen zijn haar naam en sommige details in dit verhaal veranderd. De foto is ter illustratie.

Dank- en gebedspunten

  • Dank God dat Ji-ho Hem leerde kennen via de radio. 
  • Bid dat Ji-ho andere christenen ontmoet om haar geloof mee te delen.
  • Vraag God of Hij de radio-uitzendingen wil gebruiken om meer Noord-Koreanen zoals Ji-ho te bereiken.
Scroll naar boven