Judy Ruba

Het verhaal van Judy en Ruba

uit Syrië

De woonkamer van Judy en haar moeder Ruba stroomt vol met cursisten. De enige lichtbron in de ruimte is het zonlicht dat door de ramen komt; elektriciteit is er op dit moment niet. Syrië kent een groot energietekort. Maar een veel urgenter probleem na elf jaar burgeroorlog, is de geestelijke nood.

“Een van de tieners in mijn kerk vertelde dat ze zag hoe haar grootmoeder voor haar ogen vermoord werd”, vertelt Judy. “Ik probeerde dit meisje te helpen, maar ik besefte dat ik meer voor haar zou kunnen betekenen als ik verstand zou hebben van counseling.”

“Ik wil weg of ik wil dood”
Judy volgde gedurende twee jaar een opleiding van Open Doors tot counselor. Inmiddels is zij zelf een van de begeleiders van de cursus. Haar moeder, Ruba, is een van de deelnemers. “De situatie van de mensen is zo triest. Ze hebben geen hoop, ze zijn bang en verdrietig. ‘Ik wil weg of ik wil dood’ hoor je mensen zeggen.”

Stap voor stap
Judy leert haar cursisten dat ze een tijd moeten oplopen met de mensen die ze willen helpen. Stap voor stap, hoe lang het ook nodig is. Ook is het belangrijk dat ze hulpzoekenden geen beslissingen laten nemen op basis van de mening van de hulpverlener. “Het is moeilijker dan ik dacht”, geeft Ruba toe, “maar ik wil graag leren.” Ze vertelt dat de cursus voor de deelnemers eigenlijk ook een soort counseling is. “Tijdens een sessie in de klas zat ik te huilen, te schreeuwen. Ik had niet verwacht dat het me zo zou raken.”

Saamhorigheid
De deelnemers aan de cursus komen uit het hele land, uit verschillende kerken in Syrië. Allen weten wat het is om ontberingen te moeten doorstaan. De saamhorigheid is ongekend, merkt Judy. “In het begin waren de cursisten, met al hun verschillende achtergronden, bang om met elkaar te praten. Ik denk dat de eenheid die we nu ervaren een van de belangrijkste eerste resultaten van de cursus is.”

Ruba wil graag tot zegen zijn voor haar land. “In het begin van de oorlog had ik de mogelijkheid Syrië te verlaten, maar ik weigerde. Ik hou van Syrië. We zien hoe God wonderen doet; mensen worden gered.”

Dank- en gebedspunten

  • Dank de Here God dat Judy en Ruba zich in willen zetten voor Syriërs in geestelijke nood.
  • Bid om wijsheid, geduld en liefde als zij anderen helpen.
  • Bid dat Judy en Ruba ervaren dat de Here God hen zegent en bijstaat in hun eigen nood.

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven