Kusum uit India

Het verhaal van Kusum

uit India

Twee jaar geleden deelden wij het verhaal van Kusum*: een weduwe die veel heeft moeten doorstaan vanwege haar geloof. Ze kreeg de schuld van de dood van haar man en mocht haar eigen zoon niet begraven. Terwijl Kusums geloof groeide, kreeg ze te maken met verbaal geweld van dorpsbewoners. Haar schoonvader noemde haar geloof zelfs giftig en dreigde haar wat aan te doen.

Kusum vertelt, stralend in haar blauwe en gouden sari, hoe het nu met haar gaat. “Ik heb veel vervolging ervaren van mijn schoonfamilie en mensen uit mijn dorp, maar ik ben zo blij te kunnen vertellen dat veel van hen nu tot geloof komen! Sinds de lockdown zijn er tien nieuwe gezinnen tot Christus gekomen! Elke dag ga ik naar mijn broers en zussen in mijn dorp om te bidden.”

Genezing

De meeste mensen uit Kusums dorp die tot geloof zijn gekomen, waren ziek en zijn genezen nadat ze naar de kerk kwamen. Ze vertelt dat ze vooral dankbaar is dat de mensen die het dichtst bij haar staan, haar familie, nu ook de Here Jezus leren kennen. Ik ben altijd voor hen blijven bidden. Ze zijn allemaal tot geloof gekomen, behalve mijn schoonvader. Hij vraagt me wel om voor hem te bidden.”

Ook voor Kusum is het leven anders geworden door de pandemie. “Het werk lag stil en mijn financiële situatie was erg slecht. Maar zelfs in die tijd hielp de Here God mij en gaf Hij wat ik nodig had. Ik kreeg hulp van mijn vader en broer én van de lokale partners van Open Doors. Zij hebben me geholpen een kruidenierswinkel te beginnen om in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien.”

Maar tijdens de lockdown werd Kusum erg ziek. Ze had een wond in haar neus en werd aan één oor doof. Ze ging naar het ziekenhuis, maar werd niet beter. “Drie dagen heb ik gevast en ondertussen stuurde ik veel mensen gebedsverzoeken voor mijn genezing. Mensen baden voor mij via mobiele telefoons. De Here God heeft naar de gebeden geluisterd en Hij genas mij!”

Vervolging gaat door

Kusum vraagt om gebed nu de vervolging om haar heen doorgaat. Juist omdat er nu steeds meer mensen uit haar dorp tot geloof komen, neemt de vervolging toe. “Er wordt gedreigd dat wij geen water meer mogen pompen. Mensen van de nabijgelegen dorpen zetten de mensen van ons dorp tegen de christenen op.”

De druk is groot ervaart Kusum. “In mijn dorp is er drie dagen per week een gebedsbijeenkomst, waarin alle gelovigen van het dorp samenkomen en bidden. Als we samenkomen voor gebed, bidden we voor alle christenen die met vervolging te maken hebben. Tegelijkertijd leg ik aan al die gelovigen uit dat, hoeveel vervolging er ook komt, we vast moeten houden aan het Woord van God. We moeten klaar zijn om vervolging onder ogen te zien.”

*schuilnaam

Gebedspunten

  • Bid voor de dorpsbewoners van Kusum die de Here God nog niet kennen. Bid dat zij ook de Here Jezus zullen volgen.
  • Er is veel tegenstand in nabijgelegen dorpen. Dorpelingen houden bijeenkomsten tegen christenen. Bid voor allen die de christenen hebben vervolgd, dat God hun harten en gedachten zal vernieuwen.
Scroll naar boven