Laura

Het verhaal van Laura

uit Colombia

Als een guerrillastrijder hun huis binnendringt, verstoppen Laura*, haar moeder en zusjes zich in de slaapkamer. Moeder begint te bidden. Ze horen hoe de man deur na deur opent, maar de deur naar hun schuilplaats blijft gesloten. Een wonder!

Laura groeit op in een christelijk gezin in Colombia. In de regio waar ze woont, maken guerrillastrijders de dienst uit. De aanwezigheid van deze gewapende strijders maakt het dagelijks leven onveilig, getuige ook het incident hierboven. Laura’s vader, die voorganger is, wordt regelmatig afgeperst en bedreigd.

De houding van haar vader in dit alles, is een bron van inspiratie voor Laura. “Mijn vader was niet bang. Hij ging door met zijn werk. Zijn onverschrokkenheid en blijdschap gaven mijn geloof een boost!”

Gepest
In haar tienerjaren wordt Laura gepest op school. Haar schoolspullen worden verstopt en als dingen verkeerd lopen krijgt zij de schuld. “Het was een openbare school. Als ik niet mee wilde doen met bepaalde activiteiten, werd ik gepest.” Het zijn moeilijke, eenzame jaren en Laura bidt om een plek waar ze veilig is, waar ze mag zijn wie ze is.

Een veilige plek
Laura’s ouders besluiten haar naar het opvanghuis van Open Doors in Colombia te sturen. Laura heeft het er moeilijk mee, ook al is het voor haar eigen veiligheid. “Maar ik wilde graag ergens wonen waar ik me veilig voelde”, vertelt ze. Eerst houdt ze zich gedeisd, bang als ze is om weer gepest te worden. Maar de onderlinge verbondenheid, de rust om de Bijbel te leren kennen en de liefdevolle docenten, maken dat Laura zich al snel thuis begint te voelen in het opvanghuis. Ze haalt haar schooldiploma en volgt de studie Social work.

Vervolgde christenen
Inmiddels zet Laura zich in voor vervolgde christenen. “In mijn werk ontmoet ik christenen die vervolging ondergaan. Ik herinner me dan weer wat ik zelf doormaakte. Ik kan hen troosten, hen aanmoedigen. Want ik weet dat, wat je omstandigheden ook zijn, God altijd uitkomst biedt.”

* Schuilnaam

Dank- en gebedspunten

  • Dank de Here God dat Laura een veilige plek vond in het opvanghuis.
  • Dank Hem dat Laura anderen die vervolgd worden bemoedigt en helpt.
  • Vraag de Here God om wijsheid, veerkracht en moed voor Laura.

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven