Mojtaba uit Iran

‘Wie wacht er op jou?’

Ex-gevangene Mojtaba uit Iran: ‘Het gaat niet om jou’

Drie jaar lang zat Mojtaba uit Iran gevangen tussen mensen die ernstige misdaden op hun geweten hadden. Op deze bijzondere periode in zijn leven blikte hij op de Open Doors-dag in 2019 terug.

Precies tien jaar eerder werd Mojtaba voor de allereerste keer gearresteerd door de Iraanse overheid. Het feit dat hij van moslim christen was geworden, is voor de streng-islamitische wetgeving van Iran genoeg om hem ter dood te veroordelen. Gelukkig wordt de doodstraf zelden opgelegd. Mojtaba werd zelfs weer vrijgelaten. Maar hij wist dat het een volgende keer anders zou gaan. Toch ging hij door met zijn werk voor de kerk.

Gevangengezet

Drie jaar later volgde de tweede arrestatie. “Op een koude winterdag viel de politie binnen tijdens een dienst. Het was verschrikkelijk. De kinderen huilden, terwijl agenten tegen hun ouders stonden te schreeuwen. Samen met andere leiders werd ik van de rest gescheiden en gevangen gezet.”

‘Het wordt tijd dat je Mijn Woord met hen deelt’

Mojtaba was doodsbang en erg verdrietig. Hij durfde niemand te vertrouwen en realiseerde zich daardoor dat hij in alles afhankelijk is van de Here God. “Dus ik bad. Meer kon ik niet doen. Eerst vroeg ik om vergeving. Ik dacht dat God me in de gevangenis had gebracht als straf voor fouten die ik gemaakt had. Maar Hij zei tegen me: ‘Het gaat niet om jou, Mojtaba. Het gaat om Mij. Kijk eens om je heen.’ En ik zag dat de mensen om mij heen, die de ergste misdaden hadden gepleegd, arm en eenzaam waren. ‘Het wordt tijd dat je Mijn Woord met hen deelt, dat je Mijzelf met hen deelt’, zei God.”

Een veranderde drugsdealer

Al snel ontmoette Mojtaba een bijzonder persoon: “Een van die mensen was Mohammed. Hij was een leider van een drugsbende en begon met ons te discussiëren over het christendom. En ik was heel gefrustreerd en onzeker. ‘Here God, wat moet ik tegen deze man zeggen? Misschien valt hij me aan als ik iets verkeerds zeg’, dacht ik. Uiteindelijk zei ik tegen Mohammed: ‘De Bijbel zegt dat de Here Jezus Koning is, dus praat met Hem als je vanavond naar bed gaat.’

De dag erna kwam hij terug. Er was iets veranderd. Hij had zijn hart aan de Here Jezus gegeven en was vol van God. Vijf maanden lang heb ik met hem de Bijbel doorgenomen. Na een jaar werd ik van hem gescheiden en kreeg ik het nieuws dat hij was geëxecuteerd. De Here God vertelde me toen: ‘Alles wat je meegemaakt heb, was het waard voor Mohammed.’

‘Wie wacht er op jou?’

Zijn toespraak op de Open Doors-dag beëindigde Mojtaba met een oproep: “Wie mag vandaag van jou horen over het eeuwige leven? Houd moed, want God leeft!”

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven