Precious

Het verhaal van Precious en de Chibok-meisjes

uit Nigeria

In 2014 dringt een groep mannen, die zich voordoen als regeringssoldaten, een meisjesschool in Chibok (Nigeria) binnen. 275 meisjes worden ontvoerd. Precious* wordt na drie lange jaren vrijgelaten, maar 92 meisjes keren nooit terug.

“We waren ons examen aan het maken toen ze binnenvielen en schreeuwden dat we ons moesten verzamelen. We dachten dat het militairen waren”, vertelt Precious. “Maar toen vertelden ze dat ze geen soldaten waren, maar mannen van Boko Haram.” Boko Haram is een islamitische terreurgroep die actief is in het noorden van Nigeria. Als duidelijk wordt dat de mannen van plan zijn hen mee te nemen, vluchten de meisjes gillend alle kanten op. Sommigen klimmen over het hek van de school en weten te ontsnappen. De rest wordt tegengehouden en meegenomen.

Een moeilijke keuze

Na een tocht van vier dagen, tot diep in de rimboe, komen ze aan bij een kamp. Daar worden de meisjes voor een moeilijke keuze geplaatst. “Onze ontvoerders wilden dat we ons allemaal tot de islam zouden bekeren. Als je je bekeerde, zouden ze je goed behandelen. Toen scheidden ze ons in twee groepen. Wie zich bekeerde, kreeg een hijab (sluier). Wie weigerde, kreeg geen hijab – en ook geen voedsel. De meerderheid weigerde.”

Naar huis

Drie lange jaren is Precious een gevangene. Tot ze op een dag hoort dat ze naar huis mag, met nog enkele andere meisjes. “We geloofden ze niet. Ontelbare keren hadden ze beloofd ons naar huis te brengen, maar elke keer brachten ze ons weer terug naar het kamp.” Toch is het dit keer waar. Precious en enkele andere meisjes worden overgedragen aan regeringssoldaten. Ze mag naar huis.

‘Blijf bidden!’

Precious is nu getrouwd en heeft twee kinderen. Ze is dankbaar dat de mensen meeleven met de Chibokmeisjes. “Ik wil jullie bedanken voor alle gebeden die jullie voor mij hebben uitgesproken. Maar er zijn nog steeds meisjes in handen van Boko Haram. We smeken jullie te bidden om hun redding.”

* Schuilnaam

Dank- en gebedspunten

  • Bid voor de 92 meisjes die nog niet naar huis zijn teruggekeerd. Bid om troost en volharding in hun geloof, en om hun vrijlating.
  • Bid ook om troost en kracht voor hun ouders, die vaak niet eens weten of hun dochters nog leven.
  • Dank God voor Precious en de andere meisjes die vrijgelaten zijn. Bid om herstel van hun trauma’s.

Scroll naar boven