Kumar uit Sri Lanka

Het verhaal van Ranil

uit Sri Lanka

Open Doors steunt geheime huiskerk in Sri Lanka

Dominee Ranil woont met zijn gezin in centraal Sri Lanka in een gebied met weinig christenen. De bevolking is overwegend boeddhistisch en islamitisch. Als Ranil uit zijn raam kijkt, ziet hij een boeddhistische tempel en aan de andere kant van zijn woning een groot rijstveld.

In zijn huis staat nauwelijks meubilair. “Ik laat het expres open, zodat we ieder moment een gebedsbijeenkomst kunnen houden. Dan hoef ik niet met stoelen en tafels te schuiven.” Pastor Ranil heeft er een gewoonte van gemaakt om zijn omgeving goed in de gaten te houden en daar heeft hij reden toe. Gelovigen in Sri Lanka worden vaak belachelijk gemaakt en vervolgd vanwege hun geloof. Het komt veel voor dat ze verbaal en emotioneel op de hak worden genomen. Ze worden behandeld als het zwarte schaap van de familie omdat ze hun ‘oude geloof’ hebben verlaten.

Verhuizen

Ranil organiseert regelmatig gebedsbijeenkomsten in zijn huis. Dat is niet zonder gevolgen. Zijn familie wordt regelmatig onder druk gezet door de huisbaas en door de buren. Dat is niets nieuws voor hem. Sinds hij is begonnen met zijn werk als voorganger, moest hij noodgedwongen al tien keer verhuizen.

Omdat de dichtstbijzijnde kerk 20 kilometer verderop is, heeft Ranil besloten in zijn eigen woning samenkomsten te beleggen. Dat gebeurt vanwege de veiligheid in het geheim. Het dorp telt een handjevol gelovigen en die proberen bij de samenkomsten zo onopvallend mogelijk op bezoek te gaan bij de voorganger. “Dorpsgenoten denken dat ze gewoon op theevisite zijn bij ons.” De voorganger heeft een dierenwinkel met zangzaad voor vogels en andere dierenartikelen om in zijn dagelijks onderhoud te voorzien.  

Ondanks de uitdagingen die het gezin kent, is Ranil trouw in zijn christelijke bediening en spreekt hij zijn hoop uit voor de toekomst van de kerk. “Ik probeer trouw te zijn in het kleine.” De voorganger heeft intussen al veel mensen uit de omtrek tot Christus geleid. Een van hen is Kumar (foto), deze kleermaker kwam tot geloof en overziet inmiddels twee kleine huiskerken.

Enthousiast

Als pastor Ranil over de nieuwe gelovigen in zijn kerk spreekt, kan hij zijn enthousiasme nauwelijks verbergen. “Het zijn geen enkelingen die tot geloof komen, maar hele families tegelijk!” Ranil vertelt dat hij naar wijsheid van boven zoekt voor de bescherming van zijn kleine huiskerkje. “Het zou veel onrust teweeg brengen in het dorp, als nieuwe gelovigen vroegtijdig ontdekt zouden worden.”

Lokale partners van Open Doors in Sri Lanka hebben het initiatief genomen om pastor Ranil te ondersteunen bij de aanschaf van kleine spulletjes voor zijn dierenwinkel. Op die manier steunen ze de pastor niet alleen in zijn dagelijks levensonderhoud, maar stellen ze hem ook in staat om tot zegen te zijn voor de kerk.

Bid…

  • voor deze eenvoudige en trouwe gelovigen in Sri Lanka. Zij steken hun nek uit voor het evangelie;
  • dat de vreugde van het geloof deze mensen niet verlaat;
  • dat de Here God hen en hun families blijft zegenen.

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven