Rhoda

Het verhaal van Rhoda

uit Nigeria

GODSLASTERING

Rhoda, een gezondheidswerkster uit Nigeria, stuurt op 12 mei 2022 een WhatsApp-bericht naar haar collega’s. In het bericht veroordeelt ze de gruwelijke moord op een christelijke studente en toont ze de video van de moord. Al snel trekt een woedende menigte naar haar huis om verhaal te halen.

Een week voor Rhoda haar bericht stuurde, staken moslimstudenten de christelijke, Nigeriaanse studente Deborah in brand en stenigden haar.
De reden? Deborah dankte Jezus in een WhatsApp-berichtje dat Hij haar geholpen had haar examens goed af te leggen. Godslastering, volgens haar aanvallers.
Rhoda veroordeelt de moord in een WhatsAppberichtje – en wordt dan zelf aangevallen.

De menigte die op weg is naar Rhoda’s huis kan haar niet vinden en keert zich tegen christenen in de buurt. Zeker tien mensen raken gewond en Rhoda’s familie moet vluchten en onderduiken.

SHARIA

Rhoda wordt door de politie opgepakt en krijgt in december 2022 te horen dat ze beschuldigd wordt van ‘opzettelijke ordeverstoring’ door de inhoud van een ‘godslasterlijke video’ te delen.
In heel Nigeria zijn wetten tegen godslastering van kracht. In de twaalf noordelijke deelstaten, die de sharia hebben ingevoerd, kan een veroordeling wegens godslastering zelfs tot de doodstraf leiden.

Rhoda, moeder van vijf kinderen, zit anderhalf jaar in voorarrest als haar zaak op 27 november 2023 voor het eerst voor een rechter komt. De rechtszaak loopt begin 2024 nog steeds.

Gebedspunten

  • Bid om een eerlijke rechtsgang en vrijspraak voor Rhoda.
  • Vraag God of Hij haar wil bemoedigen en kracht wil geven.
  • Wil je ook bidden om rust en vrede voor het gezin van Rhoda?
Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven