Saghar uit Iran

Het verhaal van Saghar

uit Iran

Saghar ontmoet de Here Jezus voor het eerst in een droom. “Volg mij”, zegt Hij. Het is die simpele, maar krachtige roep die haar leven voor altijd verandert. Ze riskeert haar leven door christen te worden en de islam de rug toe te keren.

Saghar ontmoet in het geheim andere christenen om samen te zingen en te bidden. Ze neemt daarmee een groot risico, maar de gemeente is de plek waar haar geloof groeit. De gemeenteleden delen hun leven en zijn als een familie voor elkaar.

Op een dag valt de geheime dienst binnen tijdens een samenkomst van de huisgemeente. Agenten forceren de deur van het appartement; de vrouwen en de mannen worden van elkaar gescheiden.

Huisgemeentes in Iran hebben regelmatig te maken met invallen en veel christenen belanden in de gevangenis. De inval bij Saghars kerk is niet anders, maar Saghar is voorbereid. Steeds meer christenen in Iran organiseren bijeenkomsten waarbij ze kennis delen over hoe je het beste kunt handelen bij een inval. Enkele maanden voor de inval had Saghar zo’n bijeenkomst bezocht.

Saghar wordt ondervraagd. Ze staat voor een groep mannen, een van hen filmt alles. Saghar is doodsbang. Toch probeert ze zo kalm mogelijk te blijven. Ze herinnert zich wat ze geleerd heeft: ze moet iemand van buiten laten weten wat er gebeurt en vragen om gebed en hulp.

Aan de agent die er het vriendelijkst uitziet, vraagt ze of ze even naar het toilet mag. Daar pakt ze snel haar telefoon, maakt een selfie en stuurt een bericht naar de buitenwereld: bid alsjeblieft voor ons, onze kerk is binnengevallen! Snel verwijdert ze daarna het bewijs van haar telefoon. De kennis die ze heeft opgedaan helpt haar nog verder. Ze weet te voorkomen dat ze gearresteerd wordt door om het arrestatiebevel te vragen, dat de agenten niet hebben.

Drie dagen later vlucht ze naar de luchthaven, om in de wachtrij geconfronteerd te worden met het angstigste moment in haar leven: bij haar rij staat een van de agenten die haar huis is binnengevallen. Saghar realiseert zich dat alleen God haar nu kan helpen. Zoals Petrus die uit de boot stapte en over het water liep toen de Here Jezus hem riep, zo stapt Saghar naar voren om aan boord van het vliegtuig te gaan. En terwijl de ogen van de geheim agent in haar rug prikken, gebeurt er een wonder: Saghar mag instappen. Ze vliegt haar vrijheid tegemoet.

Gebedspunten 

  • Bid om een zegen over de trainingen die gegeven worden aan Iraanse christenen, zodat zij goed voorbereid worden op vervolging.
  • Bid voor Iraanse christenen die in de gevangenis zitten, dat ze de kracht krijgen om het vol te houden. Bid om hun vrijlating.
  • Bid voor christenen zoals Saghar die hun land moesten ontvluchten. Bid dat de Here God hen helpt bij het verwerken van hun trauma’s.
Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven