Sahar

Het verhaal van Sahar

uit Iran

Op het eerste gezicht had de Iraanse Sahar het allemaal goed voor elkaar. Een liefhebbende man, twee prachtige kinderen, geen geldzorgen. Maar van binnen voelde ze zich leeg, ondergewaardeerd en angstig. Hoe dat kwam? Alles in de maatschappij drukte haar met de neus op het feit dat ze als vrouw minder waard is dan een man.

“In de islamitische samenleving van Iran worden vrouwen en meisjes gezien als minder slim, minder waardevol en niet in staat om beslissingen te nemen”, legt Sahar uit. “Je ontkomt niet aan dit gedachtepatroon: het is overal, vanaf de dag dat je geboren wordt.” Ze zag het ook terug in haar huwelijk. “Ik moest mijn man voor de kleinste dingen om toestemming vragen, bijvoorbeeld als ik de deur uit wilde gaan.”

Sahar ging op zoek naar haar identiteit in de islam, maar dat bood geen uitkomst. “Ik kon niet om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de Koran heen. Ik werd er onrustig van.”

Het boek met antwoorden

Tot op een dag Sahars schoonzus het evangelie met haar deelde en haar een Nieuw Testament gaf. Sahar ontmoette in de Bijbel een barmhartige, liefdevolle God. Bij deze God vond ze wat ze al die tijd gezocht had: haar identiteit als Zijn kind. Zijn dochter.

Maar haar man – een zeer gelovige moslim – ontdekte dat ze christen was. Resoluut zette hij haar op straat. Huilend vertrok Sahar in een taxi naar het huis van haar ouders. Angstig en beschaamd.

Naar huis

Sahar bad vurig dat haar man milder zou worden en de Here God verhoorde haar gebed: Sahar mocht terug naar huis komen. De grootste verandering in zijn houding kwam echter toen Sahar opgepakt en gevangengezet werd vanwege haar kerkelijke activiteiten. Haar man maakte zich dusdanig zorgen om haar, dat hij haar steeds meer wilde accepteren zoals ze was: als christenvrouw.

Dienen onder de vrouwen

Sahar kwam weer vrij. Maar omdat ze het risico liep langdurig in de gevangenis te belanden, besloten zij en haar man Iran te verlaten. Zo kwam het gezin in Turkije terecht.
Sahar dient daar nu onder bekeerde moslimvrouwen. Veel van deze vrouwen verkeren in benarde situaties, vanwege hun nieuwe geloof. Sahar begrijpt wat zij doorstaan en doet voor hen wat ze kan. “Ik sta aan hun zijde, ik bid met hen. Ik geef hun raad en troost hen.”

Dank- en gebedspunten

  • Dank de Heer dat Sahars man haar terug wilde nemen en ging accepteren.
  • Bid dat het gezin in Turkije rust en vrede vindt, en dat Sahar groeit in haar geloof.
  • Vraag om zegen voor Sahars werk onder bekeerde moslimvrouwen.

Scroll naar boven