Sanaz

Het verhaal van Sanaz

uit Iran

De Iraanse Sanaz is pas 13 als ze uitgehuwelijkt wordt. Op haar 15e wordt ze moeder. Drie jaar later wordt haar tweede kind geboren, in een tweede huwelijk, dat kort daarop ook strandt. “Ik was een meisje zonder identiteit.”

“In die tijd had ik niemand die me de weg kon wijzen. Mijn leven was zonder hoop en verantwoordelijkheid”, blikt Sanaz terug. “Ik liet mijn dochter in de steek toen ze vier maanden oud was. Ook mijn zoon had ik bij zijn vader achtergelaten; de jongen wist niet eens dat hij een zusje had. Ik vulde mijn dagen met feestvieren en drugs en stortte me in ongezonde relaties.”

Doen alsof

Omdat ze uiteindelijk geen vervulling vindt in dit lege leven, wil Sanaz proberen Iran te verlaten. Ze weet dat christenen in Iran zich door vervolging vaak gedwongen zien asiel aan te vragen in een ander land. Ze bedenkt dat, als ze nu doet of ze christen is, ze Iran misschien kan ontvluchten. Via een oude vriend komt ze in contact met een huiskerk, en ze begint de samenkomsten te bezoeken.

Maar dan maakt Sanaz een bijzondere nacht mee, waarin ze droomt over Jezus. “Ik krijg nog steeds kippenvel als ik eraan denk. Ik herkende Hem door de verhalen uit de samenkomsten. Hij vroeg me in Iran te blijven, omdat Hij plannen voor me had.”

Daklozen

Sanaz besluit haar hart aan Jezus te geven. “Hij redde mij, Hij gaf mij een nieuwe identiteit in Hem”, deelt ze dankbaar.

Sanaz herstelt de relatie met haar kinderen, en ook met haar vader en broer. Die blijken beiden dakloos te zijn door een drugsverslaving. “Het brak mijn hart! Maar tijdens mijn zoektocht naar hen, ontmoette ik veel andere daklozen. Ik begreep nu dat God wilde dat ik in Iran bleef om hen te dienen.”

Sanaz en de andere leden van haar huiskerk verzorgen nu tenten, maaltijden en kleding voor armen en daklozen. Als mensen erachter komen dat ze christen is, leidt dit soms tot nare situaties. Ze is al enkele keren in elkaar geslagen en op andere manieren belaagd. Ze houdt het vol, omdat ze steeds weer ziet hoe Jezus mensen verandert. “Neem nu Vahid. Vahid was een jongen die me uitschold en een hoop problemen bezorgde. Maar toen ik hem vertelde dat Jezus van hem houdt, stopte dat. Nu helpt hij mij in mijn bediening!”

* Schuilnaam. De vrouw op de foto is niet Sanaz.

Dank- en gebedspunten

  • Dank God dat Hij Sanaz redde uit een leven zonder doel en hoop.
  • Bid om meer mensen die Sanaz helpen in haar bediening. “Er zijn zoveel mensen die Jezus nog niet kennen, maar hun harten staan echt open voor Zijn redding.”
  • Bid om bescherming van Sanaz en de andere leden van haar huiskerk.
Scroll naar boven