Sara

Het verhaal van Sara

uit Irak

Na tien dagen zonder eten en telefoon gaat eindelijk de deur van Sara’s kamer open. Haar vader staat in de deuropening. “Maak je klaar! Morgen trouw je met de neef van je stiefmoeder. Ik heb je niet goed opgevoed; misschien lukt hem dat wel!”
En weer gaat de deur op slot.

De Iraakse Sara (30) groeit op als moslima, in een wijk in Bagdad waar veel christenen wonen. Ook haar beste vriendin is christen. Omdat Sara nieuwsgierig is naar het christelijk geloof, geeft haar vriendin haar een Bijbel. Het lezen roept allerlei vragen bij haar op: “Hoe kan God een Zoon hebben? Wat betekent het dat Jezus stierf voor mijn zonden?” Haar vader, zelf gematigd moslim, vertelt haar dat de Bijbel een verzonnen boek is. “Laat het liggen en lees het niet meer”, raadt hij aan.

Opgesloten

Maar Sara kan het niet laten. Ze blijft de Koran met de Bijbel vergelijken en komt geschokt tot de ontdekking dat de God uit de Bijbel totaal anders is dan de god die ze uit de Koran kent. Voor Allah leefde ze altijd in angst, maar deze God is liefdevol en vredelievend. Sara besluit christen te worden.

Haar geloof leidt tot een breuk in haar familie. Tijdens een discussie aan tafel wordt haar vader zo boos, dat hij Sara opsluit in haar kamer. Pas na tien dagen gaat de deur weer open: haar vader kondigt aan dat hij haar de volgende ochtend uit zal huwelijken.

Wonderlijke bevrijding

Maar die nacht ervaart Sara een wonderlijke bevrijding. Ze ziet een man vol licht, die haar door de dichte deur trekt en meeneemt. Ze denkt dat ze droomt, maar als ze ’s morgens wakker wordt, ontwaakt ze in een hotelkamer, uren verwijderd van haar huis.
Haar vader wil weten wat er is gebeurd en komt naar haar toe. Onder de indruk van het wonder, maar niet van plan in te binden, besluit hij haar aan haar lot over te laten. “Ik had liever gehad dat je met een man was weggelopen om te trouwen dan dit”, zegt hij. Hij keert terug naar Bagdad en laat Sara achter.

Sara bouwt met veel moeite een leven op in Noord-Irak. Als ze op een dag haar gegevens opvraagt bij de burgerlijke stand, blijkt dat haar vader haar naam uit de familiegegevens heeft laten wissen. “Ik had al verwacht dat dit zou gebeuren. Maar het brak mijn hart toen ik hoorde dat het echt zo was”, vertelt ze verdrietig.

Toch heeft Sara geen spijt van haar beslissing om Jezus te volgen. “Voordat ik Christus kende, was mijn leven leeg. Ik had niet de vreugde en vrede die ik nu heb. God bracht me naar mijn diepste dal, om me daarna weer op te richten.”

Dank- en gebedspunten

  • Dank God dat Sara in Noord-Irak christenen vond die zich over haar ontfermden.
  • “Bid alstublieft dat mijn vader Christus vindt en dat ik hem weer kan zien”, vraagt Sara.
  • Sara evangeliseert onder Koerdische taxichauffeurs: “Bid dat God me Zijn kracht en wijsheid geeft terwijl ik op pad ga en Zijn Woord verspreid.”
Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven