Shanti

Het verhaal van Shanti

uit Nepal

Als Shanti tot geloof komt, verwacht ze dat haar leven beter wordt. Het tegendeel blijkt waar: haar man begint haar te slaan en probeert verschillende keren haar te vermoorden. “Je hebt onze goden verlaten en een koeienvretende godsdienst omarmd!”

Dat Shanti tot geloof gekomen is, zint haar man helemaal niet, en dat laat hij weten ook. Hij dreigt haar dagelijks te zullen slaan en al haar spullen uit huis te gooien. “We zullen eens zien hoe die God van jou je zal helpen!” Maar Shanti antwoordt zachtjes: “Of ik nu leef of sterf, ik zal Christus blijven volgen.”

Vier pogingen tot moord

Haar man maakt zijn dreigementen waar. “Als ik ’s nachts zat te bidden, kwam hij dronken thuis, greep me bij mijn haar en sloeg me. Ook de kinderen sloeg hij”, vertelt Shanti. Uiteindelijk jaagt hij haar definitief het huis uit en Shanti moet aan de slag in een steenfabriek om aan eten te komen.

Maar ook daar laat haar man haar niet met rust. “Drie keer probeerde hij me te vermoorden, waarbij hij op mijn hoofd sloeg met grote stenen uit de steenfabriek. Maar ik wist steeds te ontsnappen.” Ze kan het verhaal niet met droge ogen vertellen. “Toen hij me de vierde keer probeerde te vermoorden, zagen mijn medearbeiders het en hielden hem tegen. Dat was het moment dat ik echt wilde sterven. Maar de mensen schreeuwden naar me en zeiden dat ik moest vluchten.”

Op de vlucht

Maandenlang is Shanti op de vlucht. Soms kan ze een tijdje thuis zijn, dan moet ze het huis weer ontvluchten. Uiteindelijk vindt ze een baantje. “Weliswaar had ik nu voldoende te eten, maar telkens weer dacht ik aan mijn kinderen die bij mijn man waren die hen sloeg. Het brak mijn hart!”

Geelzucht

Op een dag hoort Shanti dat haar man ernstig ziek is en ze zoekt hem op. Hij blijkt geelzucht te hebben, zijn organen zijn ernstig aangetast. De artsen adviseren hem te stoppen met drinken, wat hij in eerste instantie weigert. Toch blijft Shanti voor hem zorgen. “Ik bleef voor hem bidden en zorgde voor hem. Zijn gezondheid verbeterde geleidelijk.”
Eindelijk breekt er een glimlach door op haar gezicht. “God veranderde zijn hart. Hij is sinds een maand nuchter! Hij zegt nu: ‘Je kunt tot je God bidden, ik zal je niet tegenhouden.’ Ik weet dat God mijn gebeden heeft verhoord.

Vrede

Shanti is dankbaar voor de hulp die ze van Open Doors-partners kreeg toen haar man ziek was. Ze volgde een training over omgaan met vervolging en kon een klein winkeltje openen om in haar levensonderhoud te voorzien. “Ik dank de Heer altijd en bid voor iedereen die geholpen heeft. Ik heb nu zoveel vrede.”

* Schuilnaam

Gebedspunten

  • Dank God dat Shanti’s man haar geloof nu accepteert.
  • Shanti vraagt of je wilt bidden voor haar familie. “Bid dat ze Christus in hun leven aanvaarden.”
  • Shanti wil graag groeien in geloof: “Ik wil Hem meer dienen!”

Scroll naar boven