Srikandi uit Indonesië

Srikandi uit Indonesië: ‘Ik blijf hun gezichten voor me zien’

De Indonesische Srikandi was er getuige van hoe haar man en vader vermoord werden. Zelf sloeg ze met haar kinderen op de vlucht uit angst om ook gedood te worden. In een interview met Open Doors-medewerkers vertelt ze wat er die dag gebeurde.

“We zagen mensen lopen en we dachten: ‘O, daar komen politieagenten aan’”, vertelt Srikandi. “Ze kwamen ons huis binnen en vroegen: ‘Waar is je vader?’ Mijn vader ging met hen mee. Ik zag hem zitten. Ze wachtten  mijn echtgenoot op en  zeiden tegen hem: ‘Kom hier’. Mijn man deed wat ze zeiden, maar voor hij naar hen toe ging, zei ik tegen hem: ‘Wees voorzichtig als je met deze agenten praat’.”

Al snel werd duidelijk dat de bezoekers allesbehalve politieagenten waren. Srikandi verloor haar man uit het oog, omdat hij achter een muur verdween. Wel zag ze hoe de mannen haar vader met een mes om het leven brachten.

Op de vlucht

“Toen ik dat zag, vluchtte ik met mijn drie kinderen weg, samen met mijn zus en haar dochter. We begonnen te rennen en volgden een rivier, want we dachten dat ze ons achtervolgden. We bleven maar rennen, terwijl we soms moesten worstelen om door de rivier heen te komen.  Op een gegeven moment liep onze weg dood.”

“‘De weg stopt hier’, zei ik. ‘Nu zullen we vast sterven, ze zullen ons te pakken krijgen. Wat moeten we doen?’ Toen zagen we een klein paadje de berg op gaan, dus we volgden dat pad. Uiteindelijk kwamen we bij een andere rivier. Toen begonnen we weer te hollen. We renden totdat we een man tegenkwamen.”

Srikandi’s verlangen

Bij Srikandi’s terugkeer naar haar dorp trof ze haar moeder ongedeerd aan. Hun huis en de kerk waren door de aanvallers in brand gestoken en verwoest. Toen we Srikandi vroegen naar haar verlangen, antwoordde zij: “Ze (de terroristen) moeten gepakt worden. Ze moeten hen vinden. Ze hebben vier mensen gedood. De terroristen moeten gepakt worden. We zullen niet rusten totdat dat is gebeurd. Anders kan ik geen vrede hebben. Het is verschrikkelijk dat ik de moord op mijn vader en echtgenoot heb gezien. Ik blijf hun gezichten maar voor me zien.”

Srikandi (Kandi) heeft drie kinderen: twee zonen van acht en veertien jaar oud en een zesjarige dochter. De oudste heeft hartproblemen. Het gezin woont nu bij familieleden, net als Srikandi’s moeder en het gezin van haar zus.

Gebedspunten

  • Bid om troost, rust en vrede in de harten van Srikandi, haar kinderen en haar familie.
  • Bid dat recht geschiedt en dat de moordenaars gevonden worden en tot inkeer komen.
  • Bid dat Srikandi een manier vindt om haar leven weer op te pakken na de dood van haar man.

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven