Portret kind met vogel en motor cover vreemde vogels

Kinderboek

Vreemde vogels

Jean Julio vindt dat hij op een van de mooiste plekken van Colombia woont: vlak bij een strand waar hij kan snorkelen én dicht bij de jungle, waar hij prachtige vogels kan spotten. Maar als hij op een dag thuiskomt uit school en er een zwarte motor voor de deur staat, verandert zijn rustige leven abrupt.

“De vader van Jean Julio komt naar huis vanuit de plaats Buenaventura, waar hij als journalist werkt en de gebeurtenissen worden zo dreigend dat er niets anders opzit dan …? Dat lees je in Vreemde vogels“, vertelt schrijfster Lianne Biemond-Kasbergen.

Cover vreemde vogels

Interview met de schrijfster: Lianne Biemond

1. U bent de schrijfster van het kinderboek Vreemde vogels. Hoe kwam u op het idee om een kinderboek te schrijven over de vervolgde kerk in Colombia?

“Op de eerste schooldag van januari ruimde ik de spullen van de kerstvakantie op en dacht na over een nieuw verhaal waaraan ik zou kunnen beginnen. Die dag werd ik gebeld door Froukje Hulsman, redactrice van uitgeverij De Banier. Ze legde de vraag bij me neer of ik het volgende deel in de serie ‘Vervolgde kerk’ voor Open Doors zou willen schrijven. Heel bijzonder dus, ik was er klaar voor.”  

2. Dat er vervolging is in Colombia is voor veel kinderen misschien wel iets nieuws. Hoe hebt u informatie verzameld om tot dit verhaal te komen?  

“Colombia is een prachtig en een bijzonder land. De ligging maakt het bijzonder, maar ook de grote verschillen in klimaat, natuur en de bevolkingsgroepen. Er bestaan mooie documentaires over het land. Dezelfde dag dat Froukje me belde, ben ik me op die manier gaan verdiepen in de omgeving, de cultuur en de geschiedenis van Colombia. Het was voor mij al snel duidelijk dat ik het verhaal wilde laten spelen aan de noordkust omdat ik in die regio ben geweest.  

Een schokkende documentaire over het werk van een journalist in de havenstad Buenaventura aan de westkust, maakte dat ik ook deze stad een plek gaf in het boek. Via Open Doors kreeg ik aangrijpende getuigenissen te zien en te lezen over het onrecht en het geweld waarmee christenen in Colombia te maken krijgen. Enkele van deze verhalen zijn terug te vinden in de verhalen die de hoofdpersoon Juan Julio hoort in het tehuis waar hij een paar maanden verblijft.

Ook vind ik het bijzonder dat ik anderhalf jaar geleden kennismaakte met Nercy, een Colombiaanse die een aantal jaren in Nederland woonde. Om beter met haar te kunnen communiceren ben ik – samen met mijn dochter Simone – Spaans gaan leren. Dat kwam nu goed van pas. Nercy vertelde graag over haar thuisland, over de gewoontes en het eten, maar ook over de problemen. Via haar ben ik veel mooie details te weten gekomen. Als dank heb ik de moeder van Juan Julio naar haar vernoemd.” 

3. In het boek maken we kennis met Juan Julio en zijn familie. Kunt u kort vertellen waar het boek over gaat? 

“Juan Julio oftewel JJ heeft het prima naar zijn zin in Santa Marta. Dicht bij het strand wonend, geniet hij van snorkelen met Victor en Valeria en van vogels spotten. Met hen is hij een project gestart: plastic afval opruimen op weg naar school. Zijn leven wordt van het een op het andere moment op zijn kop gezet als hij een zwarte motor voor de deur van zijn huis aantreft en binnen een ongenode gast die zijn moeder en broertje lastigvalt. Op school merkt hij veranderingen in het gedrag van klasgenoot Pablo, er verschijnen jongens in de straat die er nooit waren. En hun huis wordt in de gaten gehouden. Vroeg in de morgen doet JJ een gruwelijke ontdekking. Vader komt naar huis vanuit de plaats Buenaventura, waar hij als journalist werkt en de gebeurtenissen worden zo dreigend dat er niets anders opzit dan …? Dat lees je in Vreemde vogels.” 

4. Hoe heeft de situatie van christenen in Colombia u zelf geraakt, tijdens het schrijven van dit boek? 

“De getuigenissen van de kinderen in de opvanghuizen in Colombia kon ik niet aanhoren zonder geraakt te worden. Zelfs nu de gebeurtenissen waarover ze vertellen, jaren achter hen liggen, is het rauwe verdriet en het gemis te horen en te zien. Het geweld tegen christenen door criminele bendes is nietsontziend en bruut. Dit soort verhalen blijven zeker haken. Ik herinner me het verhaal van Sofía. Ze zag dat haar ouders werden aangevallen en ze zag hen sterven. Maar ook de vervolging en uitsluiting waarmee de tot geloof gekomen inheemse bevolking wordt geconfronteerd, is heftig.” 

5. Wat is de boodschap die u met dit boek wilt meegeven aan kinderen in Nederland en Vlaanderen die dit boek gaan lezen? 

“Reis mee naar Colombia en beleef hoe het is om te leven in een land waar de zon bijna altijd schijnt, waar de meeste soorten vogels ter wereld voorkomen en waar prachtige bloemen bloeien. Maar dit is ook een land waar christenen worden afgeperst en bedreigd … of erger. Het avontuur van Juan Julio is een verhaal van angst en spanning, maar ook van hoop en vertrouwen. JJ leert in moeilijke omstandigheden dat de Here God tóch voor hem zorgt. Ik hoop dat iedereen die dit boek leest dezelfde ontdekking doet in zijn of haar leven. ‘Kijk naar de vogels in de lucht!’” 

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven