Wahid uit Iran

‘Zonder Hem had ik geen leven’

Moslims in Iran blijven tot geloof komen in de Here Jezus. De overheid weet dat en werkt de kerk tegen door huiskerken binnen te vallen en christenen te arresteren. Veel christenen als Wahid belanden in de gevangenis. Toch heeft de overheid weinig succes. Wahid groeide op als moslim, maar had geen vrede met Allah.

Op een dag veranderde alles. “Een vriend vertelde mij over de Here Jezus. Er veranderde iets in mijn hart. Een warm, diep gevoel begon in mij te leven.” Die nacht ontmoette Wahid de Here Jezus en ervoer hij opnieuw die blijdschap. “Ik dacht altijd dat mijn omstandigheden zouden moeten veranderen om mijn depressie kwijt te raken. Maar ik ontdekte dat ik juist een interne verandering moest ondergaan. Ik had Jezus nodig.”

Dreigtelefoontje

Zijn vader was niet blij met Wahids nieuwe geloof. “Mijn vader keerde zich van mij af. En toen ik op een dag naar de kerk ging, kreeg ik een dreigtelefoontje van de overheid. Na dat telefoontje bekroop mij altijd gevoel dat ik gevolgd werd. En dat is niet ongewoon in Iran.”

Inval in de kerk

De spanningen in de kerk namen toe omdat de overheid actief op huiskerken jaagde. De gemeente besloot zich op te splitsen in kleine groepjes van twee à drie mensen. Zo konden ze de aandacht van de overheid wat vermijden. Maar toen ze op een dag dat ze met 25 gelovigen bij elkaar waren, vielen agenten van de geheime dienst de locatie binnen. Ze schreeuwden, vloekten en filmden alles.

Wahid en veel andere gelovigen belandden in de gevangenis. Soms zaten we ’s nachts tegen elkaar aan gedrukt. Wahid had erg last van zijn longen vanwege de slechte omstandigheden in de gevangenis.

Groeiende kerk

“We baden in de gevangenis veel voor elkaar. En we vertelden anderen over de Here Jezus, ook al mocht dat eigenlijk niet.” De kerk ging niet dood in die gevangenis. Veel mensen kwamen juist tot geloof door. Zelfs nu Wahid na zijn vrijlating uit het land gevlucht is, blijft de kerk in Iran groeien.

‘Ik kan geen moment zonder Hem’

Waarom heeft Wahid zijn geloof niet opgegeven toen vervolging op zijn pad kwam? “Ik vind dat een onlogische vraag. Ik heb Jezus nodig. Zonder Hem had ik geen leven en geen hoop. Ik kan geen moment zonder Hem. Niemand van ons.”

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven