Xiaolu

Het verhaal van Xiaolu

uit China

De Chinese tiener Xiaolu* woont in het noordwesten van China. Ze maakt deel uit van een christelijk gezin en volgt thuisonderwijs. Dat laatste klinkt misschien niet heel gek, maar in China komt thuisonderwijs zelden voor. De prijs voor zo’n keuze is namelijk hoog.

De meeste gezinnen in China kiezen ervoor hun kinderen naar een staatsschool te sturen. Vanwege de verplichte communistische lessen en atheïstische levensvisie op deze scholen, kiezen sommige christelijke ouders echter voor thuisonderwijs. Zo ook Ai*, de moeder van Xiaolu. “We maakten ons zorgen over de overtuigingen en ideeën die onze kinderen mee zouden krijgen op school”, legt ze uit.

Grote gevolgen

De beslissing om niet naar een gewone school te gaan, heeft grote gevolgen voor Xiaolu.
Na haar thuisonderwijsperiode komt ze niet in aanmerking voor een vervolgopleiding, tenzij ze die in het buitenland gaat volgen – maar dat is onbetaalbaar voor het gezin.

Ook nu is het niet altijd makkelijk. Xiaolu mist het sociale aspect van de school, en ze schaamt zich voor haar situatie. “Soms weet ik niet wat ik moet zeggen als de buren me vragen waarom ik op bepaalde uren niet op school ben”, vertelt ze. “Dan probeer ik het gesprek op een ander onderwerp te brengen, of ik verzin een smoesje.” Dat doet ze deels uit verlegenheid, maar ook om zichzelf en haar familie tegen aangifte te beschermen.

Gelovig opvoeden

Bord: Verboden voor kinderen onder de 18

Bord voor een geregistreerde kerk in China: ‘Het is verboden voor minderjarigen en studenten om deze locatie te betreden.’

In China is het een uitdaging om kinderen gelovig op te voeden. Sinds 2018 mogen jongeren onder de 18 jaar geen kerkdienst meer bezoeken. Jeugdwerkers vinden het vaak moeilijk de jeugd echt te bereiken (zie ook het artikel ‘We dreigen een generatie jongeren kwijt te raken).

“Voor buitenstaanders lijkt onze situatie misschien deprimerend, maar het is normaal om als christen te maken te krijgen met tegenslagen en druk van de wereld”, zegt Ai. “We hopen dat onze kinderen Christus van jongs af aan zullen volgen. En dat ze zullen weten dat God regeert en alles onder controle heeft.”

* Schuilnaam. Het meisje op de foto is niet Xiaolu  

Dank- en gebedspunten

  • Dank dat Xiaolu’s ouders hun dochter een christelijke opvoeding willen geven. Bid om wijsheid, creativiteit en de juiste leermiddelen.
  • Bid dat Xiaolu christelijke vrienden vindt met wie zij op kan trekken.
  • Vraag God om Zijn zegen voor de jongste generatie Chinese christenen. Bid dat zij opgroeien tot trouwe volgelingen van de Here Jezus.
Scroll naar boven