Xuan

Het verhaal van Xuan

uit Vietnam

“Xin chao! Mijn naam is Xuan* en ik ben 34 jaar oud. Ik woon in een erg afgelegen gebied midden in Vietnam; je moet veel rivieren oversteken en bergen en jungles passeren om er te komen. Veel van mijn dorpsgenoten zijn christen geworden, omdat ik blijf getuigen, ondanks tegenstand vanuit de autoriteiten.

Ik werd christen in 2009. Mijn kind en ik waren ziek en mijn man ging op zoek naar een sjamaan die ons kon genezen. De sjamaan vertelde ons dat een van ons zou sterven, maar ik kon me daar niet bij neerleggen. Ik zocht een man op die ons ooit had verteld over een God die iedereen kon genezen. Hij bad voor ons en mijn kind en ik genazen.”

Weg uit je dorp, weg van je man

“In 2013 werden alle christenen uit het dorp gezet, ook de man die ons geholpen had. Alleen ik en nog een vrouw bleven over. Maar we bleven het evangelie delen en elke dag leerden meer mensen Christus kennen. De lokale autoriteiten waren daar niet blij mee. Ze proberen christenen, vooral nieuwe bekeerlingen, altijd te dwingen hun geloof op te geven. Ik denk omdat ze bang zijn dat we in opstand komen tegen de regering als er te veel christenen komen, maar die angst is onterecht.

Ze gebruiken veel manieren om ons te vervolgen. Zo zetten ze mannen onder druk om van hun pasbekeerde vrouwen te scheiden. Als de echtgenoten dit weigeren, worden alle overheidssubsidies, zoals voedsel en onderwijs, gekort. Toen ik niet ophield met het delen van het evangelie en weigerde mijn geloof te herroepen, pakten ze onze koeien af – onze bron van inkomsten. Daarna wilden ze me dwingen ons dorp te verlaten. Mijn man, die geen christen is, beschermde me, omdat hij van mij en mijn kinderen houdt.”

Volharden ondanks tegenstand

“De autoriteiten waarschuwden me te stoppen met evangeliseren. Maar ze kunnen me niet tegenhouden. Ik evangeliseer in het geheim. Veel van mijn dorpsgenoten zijn nu christen, omdat ik zo koppig ben. Ik geef mijn missie, mijn roeping niet op. Als de autoriteiten me betrappen, mogen ze proberen wat ze willen om me te laten stoppen. Zelfs als ze me doden, weet ik dat ik voor de Heer zal sterven.”

* Schuilnaam

Dank- en gebedspunten

  • Dank God voor Xuans bediening en moed. Bid om bescherming voor haar en de andere christenen.
  • Xuan vraagt: “Ik verlang er echt naar dat we in ons dorp een kerk kunnen bouwen en de Heer in het openbaar kunnen aanbidden. Nu aanbidden we Hem in het geheim.”
  • “Bid alstublieft ook voor mijn man en twee kinderen, dat ze volgelingen van Jezus worden.”

Scroll naar boven