Christelijke voorgangers in Myanmar bidden voor hun land" />

Christelijke voorgangers in Myanmar bidden voor hun land

Met bidden en vasten zetten de vrouwelijke voorgangers Myra* en Lily* zich in voor meer democratie in Myanmar.

Myra ging elke dag de straat op om met andere leden van de gemeenschap te protesteren tegen de militaire staatsgreep na de verkiezingen. “Ik kan niet stilzitten als onze mensen strijden en protesteren.” Lily koos ervoor om in de kerk te blijven, in het vertrouwen dat mensen ook met vasten en gebed voor de vrede in Myanmar kunnen opkomen. “Ikzelf eet en ga dan in gebed om te smeken om het beste voor ons land.”

Met haar protest is pastor Myra voorlopig gestopt, omdat naar buiten gaan te gevaarlijk en riskant is, nu het leger het gebied in Centraal-Myanmar is binnengetrokken. De kerk kan nog niet open vanwege de onveiligheid, maar de twee vrouwelijke voorgangers komen met enkele gelovigen bij elkaar voor gebed en Bijbelstudie.

Ook dominee Joshua* deed mee aan de eerste protesten om de democratie te steunen. Hij gaf een training weerbaarheid bij vervolging, niet alleen voor zijn eigen kerkleden maar ook voor nieuwe gelovigen. Tegelijk maakt hij te midden van alle onrust van de gelegenheid gebruik om te evangeliseren. Zo deelt hij voedselpakketten uit aan iedereen; niet alleen aan christenen maar ook aan anderen die door de staatsgreep met honger en moeilijkheden te maken krijgen. Veel mensen hebben geen werk meer en hebben sinds februari te maken met tekort aan voedsel en hulpbronnen.

Soms levert dat spannende situaties op. Zo streek pastor Joshua met een paar gelovigen neer bij een theewinkeltje om wat uit te rusten en verfrissingen te nemen. Tijdens hun maaltijd kwamen zo’n dertig soldaten langs. De bezoekers van de theewinkel raakten in paniek en wilden wegrennen. Joshua kalmeerde hen en gebood stil te blijven zitten. De soldaten kwamen de theewinkel binnen, liepen rond en inspecteerden de ruimte. Na enige tijd verlieten ze de theewinkel zonder iemand te verwonden of te arresteren.

Later hoorde Joshua dat de soldaten in een volgende theewinkel vier mensen hadden gearresteerd. “We zullen niet stoppen met onze bediening, maar we ervaren Gods bescherming”, was zijn reactie na die gebeurtenis.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Mensenrechtenorganisaties publiceren regelmatig satellietbeelden van beschoten kerken in Myanmar 24 januari 2024

Myanmar bombardeert kerk tijdens dienst

De eerste kerkdienst van het jaar eindigde voor de dorpskerk in Kanan (West-Myanmar) in een verschrikkelijk drama. Het leger van Myanmar bombardeerde de kerk op zondag 7 januari. Daarbij vielen zeventien doden, onder wie negen kinderen. De bittere strijd van de Myanmarese junta tegen opstandelingen is sinds enkele jaren weer opgelaaid. Na de militaire machtsgreep in februari 2021 verkeert het land in een soort burgeroorlog, omdat minderheden in verzet zijn […]

Lees meer
Kamp in Myanmar 13 oktober 2023

Dertig doden bij drone-aanval in Myanmar

Bij een drone-aanval op een vluchtelingenkamp in Myanmar zijn zo’n dertig christenen gedood. De democratische regering-in-ballingschap geeft de junta de schuld van de aanval, maar het regime ontkent. Een Open Doors-partner heeft bevestigd dat er in de nacht van maandag op dinsdag een luchtaanval is geweest op een kamp bij de stad Laiza in de overwegend christelijke deelstaat Kachin, in het noorden van Myanmar. Onder de zeker 29 doden, allen […]

Lees meer
Vernielde shelters 7 augustus 2023

Christelijke Rohingya in India zijn wanhoop nabij

Een groep christelijke Rohingya-vluchtelingen voelt zich in India zo bedreigd dat zij naar Nepal willen uitwijken. Dat heeft de Rohingya Christian Assembly (RCA) in Delhi laten weten.   In India krijgen christelijke Rohingya – die in Myanmar vervolgd worden door zowel het leger als islamitische Rohingya – te maken met arrestaties en opsluiting in detentiecentra. Volgens hen biedt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geen hulp of bescherming. De RCA roept medechristenen op tot […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven