Je man controleert berichtjes op jouw smartphone. Een broer of zus pluist je zoekgedrag op je tablet na. Komen zij christelijke tekstboodschappen tegen, dan ben je het apparaat kwijt. Dat overkomt veel vrouwen in het Midden-Oosten en Afrika, als ze zich bekeerd hebben tot het christendom.
Een “eye opener” als het gaat om digitale geloofsvervolging, zegt Elizabeth Lane Miller, onderzoekster bij Open Doors. Zij is een van de samenstellers van het jongste Gender Report van Open Doors, dat woensdag 1 maart is gepubliceerd onder de titel ‘A web of forces‘. Het is inmiddels het zesde rapport op rij en het verschijnt traditiegetrouw ieder jaar aan de vooravond van de Internationale Vrouwendag (8 maart).
“Niet alleen regeringen maken zich schuldig aan vervolging via digitale technologie, maar in toenemende mate ook familieleden van vrouwelijke bekeerlingen”, aldus Miller. “De controle neemt toe, evenals dwang en geweld om dit gedrag af te straffen.” Dat is vooral het geval in landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, waar de islam de dominante godsdienst is.
Vooral vrouwen zijn de dupe van discriminatie en controle door familiegemeenschap en de overheid. “Bij ontdekking worden de mobieltjes of tablets van deze vrouwen en meisjes in beslag genomen. Zij raken digitaal geïsoleerd en hun internetgedrag komt onder verscherpt toezicht. Gezinsleden trekken hun zoekgedrag en accounts op sociale media na, en straffen het volgens hen onwenselijke internetverkeer af met geweld.”
Miller: “We beschouwen onze privacy vaak als vanzelfsprekend. Hoe zou het voor ons zijn als onze zoekopdrachten op het web en onze sociale media-accounts regelmatig gecontroleerd werden, om vervolgens geïsoleerd of gestraft te worden omdat we een ander geloof verkenden?”
Ingewikkeld web
Overigens hebben ook mannen te lijden onder gendergerelateerde geloofsvervolging. “De ervaringen van mannelijke bekeerlingen zijn vaak niet beter”, stelt mederapporteur Helene Fisher. “Zij worden op een specifieke manier als jongen of man onder druk gezet om het christelijk geloof de rug toe te keren, bijvoorbeeld door ontslag, het verplichten tot militaire dienst of fysiek geweld.” Dat is volgens Fisher bijvoorbeeld het geval in Latijns-Amerikaanse landen.
“De kwetsbaarheid van vrouwen en meisjes in masculiene samenlevingen, in combinatie met verwachtingen van familie en wettelijke beperkingen, zorgt voor een web van onderdrukking”, concludeert Fisher. “En het wordt alleen maar ingewikkelder als ze kiezen voor bekering tot een ander geloof.” Dit ‘web van krachten’ zet de stabiliteit van en veiligheid binnen gezinnen onder grote druk, is Fishers conclusie.
Aanbevelingen
Open Doors is verontrust over de opkomst van digitale vervolging, waarbij vooral vrouwelijke bekeerlingen bloot staan aan discriminatie, isolatie en geweld. In het rapport ‘A web of forces’ worden aanbevelingen gedaan richting overheden en instituten om specifieke aandacht te hebben voor gendergerelateerde geloofsvervolging in programma’s voor vrijheid van religie en levensovertuiging. Ook roept Open Doors op om daders van seksueel geweld, gedwongen huwelijken en mensenhandel niet vrijuit te laten gaan maar er juist voor te zorgen dat meisjes en vrouwen gelijkwaardig zijn en beschermd worden door wetten.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.