Donkere tijden keren terug voor kerk in Myanmar

Christenen in Myanmar bevinden zich op een kruispunt: wel of niet deelnemen aan protesten tegen de staatsgreep van de militaire junta. Die nam afgelopen maandag de macht over van de democratisch gekozen regering aangevoerd door Aung San Suu Kyi. Woensdagavond gingen opnieuw groepen burgers de straat op uit protest tegen de gewelddadige machtsovername van de militaire elite.

Slechts uren na de staatsgreep werd uit grote onvrede over de staatsgreep een speciale Facebookpagina in het leven geroepen. In een mum tijd sloten zich meer dan 150.000 burgers aan, via een speciale pagina werden protestacties gecoördineerd. Een dag na de staatsgreep vulden de straten in Myanmars grootste stad Yangon zich met toeterende auto’s en wandelaars die met pannendeksels op elkaar sloegen om hun woede over de militaire machtsovername kenbaar te maken.

Woensdagavond trok de bevolking van Myanmar opnieuw met zaklantaarns de straat op om hun stem te laten horen en zich te laten zien. De nieuwe machthebbers zetten alles op alles om de protestacties de kop in te drukken. Facebook zou inmiddels uit de lucht zijn gehaald tot tenminste 7 februari, zo bericht de BBC donderdag.

“Dit zou een terugkeer naar de donkere tijden van de kerk in Myanmar kunnen betekenen,”

broeder Lwin, een partner van Open Doors in Myanmar.

Enorm kwaad

Dominee Mark uit Myanmar is woedend: “Ik ben enorm kwaad op de militairen. In één klap slepen ze ons van de weg naar meer ontwikkeling van ons land terug naar het verleden. Ik ben zeer ontdaan.’’

“Dit zou een terugkeer naar de donkere tijden van de kerk in Myanmar kunnen betekenen,” zegt broeder Lwin, een partner van Open Doors in Myanmar. “We hebben eerder totalitaire regimes gezien die alle toegang tot vrije informatie blokkeren. Al tientallen jaren is dit het geval in Noord-Korea en in China. Met deze dramatische ontwikkelingen is Myanmar de volgende in de rij. Ondenkbaar dat ons land dit nu ook overkomt. Juist nu we de afgelopen jaren zoveel stappen vooruit hebben gezet naar meer vrijheid.”

Oproep tot gebed

Open Doors-partner Daisy in Myanmar doet een dringende oproep tot gebed. “Bid om wijsheid voor de kerk, zodat we in deze complexe situatie onze koers kunnen bepalen.’’ De situatie is verwarrend omdat niet alleen aanhangers van de democratisch gekozen regering de straat opgaan. “Om steun te betuigen aan de militaire machtsovername, was er woensdag ook een support-mars, dichtbij de Shwedagon Pagoda.” Dat is een van de heiligste plaatsen in Myanmar. De overblijfselen van vier Boeddha’s zouden hier worden bewaard. “Het leger liet het allemaal toe. Iedere andere groep die daar bijeen was gekomen, zou direct een halt worden toegeroepen.”

Daisy zag dat bij deze pro-juntamars ook de boeddhistische Ma Ba Tha-monniken hadden aangesloten, een beweging die te boek staat als hardliners. “Een van de monniken nam het woord en benadrukte hoe belangrijk de boeddhistische godsdienst is voor Myanmar.” Hij bepleitte steun aan het legerkracht, die zouden het land uit deze moeilijke tijden kunnen redden.”

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Mensenrechtenorganisaties publiceren regelmatig satellietbeelden van beschoten kerken in Myanmar 24 januari 2024

Myanmar bombardeert kerk tijdens dienst

De eerste kerkdienst van het jaar eindigde voor de dorpskerk in Kanan (West-Myanmar) in een verschrikkelijk drama. Het leger van Myanmar bombardeerde de kerk op zondag 7 januari. Daarbij vielen zeventien doden, onder wie negen kinderen. De bittere strijd van de Myanmarese junta tegen opstandelingen is sinds enkele jaren weer opgelaaid. Na de militaire machtsgreep in februari 2021 verkeert het land in een soort burgeroorlog, omdat minderheden in verzet zijn […]

Lees meer
Kamp in Myanmar 13 oktober 2023

Dertig doden bij drone-aanval in Myanmar

Bij een drone-aanval op een vluchtelingenkamp in Myanmar zijn zo’n dertig christenen gedood. De democratische regering-in-ballingschap geeft de junta de schuld van de aanval, maar het regime ontkent. Een Open Doors-partner heeft bevestigd dat er in de nacht van maandag op dinsdag een luchtaanval is geweest op een kamp bij de stad Laiza in de overwegend christelijke deelstaat Kachin, in het noorden van Myanmar. Onder de zeker 29 doden, allen […]

Lees meer
Vernielde shelters 7 augustus 2023

Christelijke Rohingya in India zijn wanhoop nabij

Een groep christelijke Rohingya-vluchtelingen voelt zich in India zo bedreigd dat zij naar Nepal willen uitwijken. Dat heeft de Rohingya Christian Assembly (RCA) in Delhi laten weten.   In India krijgen christelijke Rohingya – die in Myanmar vervolgd worden door zowel het leger als islamitische Rohingya – te maken met arrestaties en opsluiting in detentiecentra. Volgens hen biedt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geen hulp of bescherming. De RCA roept medechristenen op tot […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven