‘Duitsland negeert getuigenis predikanten bij asielaanvraag’

Christelijke bekeerlingen in Duitsland

De Duitse immigratiedienst betrekt bij het beoordelen van asielaanvragen van christelijke bekeerlingen, met name uit Iran, niet de getuigenissen die predikanten over hen geven. Dat constateert Open Doors Duitsland in een zeer kritisch rapport over de Duitse dienst.

De organisatie spreekt van het “negeren van de menselijke waardigheid van vluchtelingen in Duitsland”. De samenstellers van het rapport hopen dat hun bevindingen ertoe leiden dat “de situatie van veelal getraumatiseerde christelijke bekeerlingen in Duitsland verbetert”.

Uit het rapport blijkt dat sinds 2017 van de 5.207 christelijke bekeerlingen er 2.045 nul op het rekest kregen, ondanks een positief oordeel van predikanten over de integriteit van hun geloof. Van de bekeerlingen kwam meer dan de helft (3.081) uit Iran. De Duitse immigratiedienst nam de beoordelingen niet in overweging, aldus Open Doors Duitsland. Het rapport, dat in oktober in het Duits en in november in het Engels is uitgebracht, is gebaseerd op reacties van 133 evangelische en protestantse kerken uit alle zestien deelstaten in Duitsland.

Niet serieus genomen

Open Doors-woordvoerder Ado Greve toonde zich teleurgesteld dat het getuigenis van predikanten niet serieus genomen wordt. “Bij een rechtszaak schakelt de rechter vaak een deskundige, bijvoorbeeld een psycholoog, in als er vragen zijn over de mentale toestand van de verdachte. Diens verklaring is dan meestal van grote betekenis”, aldus Greve. “Op dezelfde manier zijn predikanten experts op hun terrein, namelijk het christelijk geloof. De getuigenissen van deze deskundigen moeten dus zonder enig voorbehoud worden erkend en worden gezien als de belangrijkste bron van informatie over de integriteit van het geloof van een bekeerling.”

Greve noemde het “onterecht” dat het personeel van de immigratiedienst de verklaring van een Duitse dominee nonchalant terzijde schuift. “Een predikant krijgt te horen: misschien heb je dit oordeel geveld omdat je de bekeerling drie jaar kende; maar wij hebben drie uur de tijd gehad, en mijn oordeel is veel beter dan dat van jou!”

Daarnaast wees Greve op grote verschillen tussen de Duitse regio’s. Het afwijzingspercentage in Berlijn bedraagt 94 procent, terwijl dat in andere deelstaten op slechts 10 procent ligt.

Download het volledige (Duitstalige) rapport (.pdf) Download het volledige (Engelstalige) rapport (.pdf)

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven