De Iraanse filmmaker Joseph Hovsepian, zoon van de in 1994 vermoorde dominee Haik Hovsepian, spreekt zich uit in een korte film om demonstranten in Iran te steunen. Met als titel “We will win” – we zullen winnen – wil hij naast hen staan in deze zware tijd.
De dood van zijn vader leerde Hovsepian wat het betekent om iemand te verliezen, vertelde hij aan Voice of America (VoA). Hij herinnert zich zijn vader als iemand die opkwam voor vrijheid en bescherming van de mensenrechten, en wil zijn voorbeeld volgen.
Joseph maakte de korte film “We will win” als reactie op het gewelddadige optreden van het Iraanse veiligheidsapparaat tegen demonstranten. Die gingen de straat op na de dood van een jonge vrouw, Mahsa Amini, die in september door de Iraanse zedenpolitie werd aangehouden en overleed door hun harde aanpak. Woede over vele jaren van corruptie, economische crisis en de inperking van mensenrechten hebben de landelijke protesten verder aangewakkerd.
Hovsepian, die met zijn moeder en de rest van het gezin naar de Verenigde Staten vluchtte na de moord op zijn vader, vertelde VoA dat het voor hem als Iraanse filmmaker die buiten zijn land woont, heel belangrijk was om in deze moeilijke tijd achter zijn volk te staan en zijn capaciteiten te gebruiken om “hun stem weer te geven”.
“We will win” werd uitgebracht kort na de eerste openbare executies in Iran en gaat over een meisje dat vanuit haar huis getuige is van de ophanging van een man. Als ze haar vader vraagt waar het over gaat, wil hij haar niet blootstellen aan de gruwelijke waarheid en vertelt hij dat het een spel is.
“We zullen dit spel uiteindelijk winnen”, vervolgt Hovsepian. “En we zullen niet teleurgesteld raken en ondanks het betalen van een zware prijs, [zullen we winnen] met moed en doorzettingsvermogen.”
Waarde van vrijheid
Hovsepian schreef ook een brief aan zijn vader. Hij wordt dit jaar zelf 49, dat is de leeftijd die zijn vader had toen hij werd vermoord. Juist nu herinnert Joseph zich wat hij in verschillende stadia van het leven van zijn vader heeft geleerd.
In een eerbetoon aan zijn vader op Facebook, zegt hij: “Dit jaar, op 49-jarige leeftijd, begin ik je beter te begrijpen, je beter te kennen. Ik denk dat dit jaar, met een revolutie in Iran, mensen in Iran ook de waarde van vrijheid nog beter begrijpen – de vrijheid om te geloven – en bereid zijn daarvoor te vechten.
Dit jaar begrijp ik meer dan voorheen jouw liefde voor God, jouw liefde voor mensen, ongeacht hun kleur, etniciteit, taal of geloof.”
“Dit jaar besef ik en vele anderen met mij hoeveel we nog kunnen leren van jouw waarde voor vrijheid, liefde voor de naaste en de moed en opoffering voor vrienden.”
Iran staat op plek 8 op de Ranglijst Christenvervolging, het jaarlijkse overzicht van vijftig landen waar christenen het zwaarst vervolgd worden.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.