Gemengde gevoelens na compensatie voor bomaanslagen in Sri Lanka   

Ravage na een aanval op de St. Sebastian's Church in Sri Lanka

Slachtoffers van de bloedige bomaanslagen in Sri Lanka tijdens Pasen in 2019 hebben een schadeloosstelling gekregen. Maar de daders blijven onbestraft. In Sri Lanka reageren christenen dan ook met gemengde gevoelens.  

Het Sri Lankaanse hooggerechtshof oordeelde op 12 januari dat nabestaanden recht hebben op compensatie. Zij krijgen 310 miljoen Sri Lankaanse roepie (in totaal ongeveer 760.000 euro), betaald uit de persoonlijke fondsen van de voormalige president Maithripala Sirisena en vier hoge ambtenaren, ter compensatie.  

Bij de aanslagen, op drie kerken en drie hotels tijdens Pasen, vielen 321 doden en ruim vijfhonderd gewonden. In de afgelopen jaren zijn er meerdere mensen gearresteerd; verschillende kwamen op  borgtocht vrij, anderen werden vrijgesproken.  
Uit het vonnis van het hooggerechtshof blijkt dat de president en de ambtenaren destijds geen actie hebben ondernomen om de aanslagen te voorkomen, ondanks meerdere waarschuwingen van de inlichtingendiensten. Het eindrapport van de presidentiële onderzoekscommissie, die was aangesteld om de aanval te onderzoeken, is nooit openbaar gemaakt. De autoriteiten ondernamen geen enkele concrete actie tegen de vermeende daders.  

Niet veilig 

Een lokale partner van Open Doors is blij met de uitspraak van het hooggerechtshof, maar blijft ook kritisch. “Nu begrijpen alle burgers dat deze mensen besloten er niets aan te doen, ondanks dat ze alle informatie en de macht hadden om het  te voorkomen. Maar deze uitspraak doet niets met de daadwerkelijke daders  die hebben samengespannen om de aanval uit te voeren. Er zijn nog veel vragen: wie plande de aanslag?, waarom waren christenen het doelwit? Zolang we niet meer weten, zullen christenen zich niet veilig voelen en komt er geen gerechtigheid.” 

Boeddhistisch nationalisme 

Niet alleen voor de nabestaanden zijn de aanslagen ingrijpend  geweest. Het geweld had als gevolg  dat de boeddhistische nationalistische partij PFP in 2020 de parlementaire verkiezingen won. De straffeloosheid maakt christenen en andere minderheden op Sri Lanka bang. In Sri Lanka leven naar schatting 2 miljoen christenen.
Vorig jaar werden pastor Charles en zijn broer Anthony mishandeld door dorpelingen,  omdat ze christelijke gezangen speelden tijdens een familiebijeenkomst bij hen thuis. De molestaties traumatiseerden pastor Charles zo ernstig dat hij zijn huis niet meer uit durfde. Anthony was bij het volksgericht zo  zwaargewond geraakt dat gevreesd werd dat hij voortaan  kreupel zou zijn. Dankzij een operatie en verschillende behandelingen kan hij inmiddels weer lopen. Zijn genezing ervaart hij als gebedsverhoring. Elke stap die hij zet, is “een bewijs van Gods goedheid”. 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven