Iraanse christenen vragen overheid om gebedsplek

Iraanse christenen

In een opmerkelijke oproep vragen drie gevangen Iraanse moslims die zich bekeerd hebben tot het christelijke geloof, de Iraanse overheid om een plaats waar ze in vrijheid hun geloof met anderen, kunnen belijden. De drie mannen, Babak Hosseinzadeh, Behnam en Saheb Fadaie, zitten vanwege hun bekering in de gevangenis in Iran. Ze vragen na hun vrijlating ruimte om hun nieuwe geloof in de praktijk te brengen.

Die oproep maken ze kenbaar in een brief gericht aan Michelle Bachelet, speciaal gezant voor de mensenrechten bij de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De brief wordt mede ondertekend door Open Doors International en negen andere toonaangevende internationale christelijke organisaties: Article18, CSW, Middle East Concern, International Christian Concern,Release International, Church in Chains, Stefanus Alliance International, Prayer Pioneers en Steadfast Global.

Ze vragen Bachelet namens de Perzisch-sprekende christenen in Iran in te grijpen om de vrijheid van godsdienst en geloof in Iran te garanderen. Die wordt nu met voeten getreden. Het gaat daarbij niet alleen om christenen met een moslimachtergrond, maar ook om Armeense en Assyrische christenen in Iran. Zij willen graag in hun eigen taal hun geloof kunnen belijden.

Gedwongen kerksluiting

Het overgrote deel van de Perzisch-sprekende kerken en denominaties in Iran zag zich in de afgelopen jaren gedwongen kerkgebouwen te sluiten vanwege de zware druk van de overheid. Alleen vier kleine kerken die onder strikt toezicht van de autoriteiten staan, kunnen blijven functioneren. De kerken mogen geen bezoekers of nieuwe leden in hun midden opnemen.

De Iraanse autoriteiten geven geen toestemming aan bekeerlingen uit de islam om een Armeense of Assyrische kerk te bezoeken. De enige optie die overblijft is dat gelovigen in privé-woningen, ofwel in huiskerken, samen komen.

Tegelijk is de Iraanse overheid van mening dat lidmaatschap van een zogenaamde huiskerk een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Daarop staat vijf jaar gevangenisstraf. Christenen in Iran worden steeds vaker gevangen gezet voor gebed of lidmaatschap van bijbelstudiegroepen.

Alleen al in 2020 werden er ten minste 115 verschillende incidenten geregistreerd waarbij Iraanse autoriteiten christenen hebben aangepakt, hoewel zij vreedzaam uiting gaven aan hun geloof. In totaal waren hier 237 personen bij betrokken die opgeteld 147 jaar achter de gevangenistralies verdwenen. Tot nog toe zijn dit jaar 53 christenen gearresteerd vanwege hun geloof.

Iran staat op de achtste plaats van Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Kerk verwoest Myanmar 2 mei 2024

Militairen vernielen christelijk dorp in Myanmar

Militairen van de junta in Myanmar hebben meer dan 400 huizen in brand gestoken, waaronder vijf kerken, in een dorp in de regio Sagaing.

Lees meer
Laleh Saati is veroordeeld tot twee jaar cel 25 april 2024

Twee jaar cel voor christelijke vrouw in Iran

Iran heeft een christelijke vrouw twee jaar celstraf opgelegd. Zij had beelden van haar doop op sociale media gedeeld.

Lees meer
Avondlucht in Iran. 29 februari 2024

‘Anonieme slachtoffers’ centraal in rapport over Iran 

Op 1 maart zijn er verkiezingen in Iran. Maar van vrije, democratische verkiezingen is geen sprake. De politieke en sociale onrust is groot, terwijl er voor critici, dissidenten en andersgelovigen geen ruimte is. Iran poetst het imago van vervolging zoveel mogelijk weg, stelt een kritisch rapport van christelijke hulporganisaties.

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven