Militairen in Myanmar hebben de macht gegrepen, nadat ze Aung San Suu Kyi en andere hoge overheidsfunctionarissen bij de staatsgreep van zondag hebben opgepakt. Suu Kyi, recent herkozen als leider, is in de nacht van zondag op maandag opgepakt en vastgezet door de legertop. Die spreekt over verkiezingsfraude. Open Doors maakt zich ernstig zorgen over het lot van christenen in Myanmar, vooral christenen uit de afgelegen staten Chin, Kachin en Shan.
‘’Christenen zijn in de afgelopen vijftig jaar systematisch vervolgd door de militaire machthebbers. Wat de gevolgen zijn van deze staatsgreep, moeten we afwachten, ” aldus Jan Vermeer, hoofd communicatie van Open Doors Azië. “Christenen in Myanmar zijn tientallen jaren onderdrukt en bedreigd door het leger. Dat gebeurde grotendeels onttrokken aan het zicht van de wereld. “Veel christenen in Myanmar leven in afgelegen districten. Het leger heeft er alles aan gedaan om deze regio’s te isoleren van de rest van het land.”
“Nu de militairen de macht hebben overgenomen en de leiding van het land heeft vastgezet, zijn alle communicatielijnen zoals telefoon en internet afgesloten”, zegt een lokale Open Doors-partner. Met uitzondering van het militaire kanaal, zijn alle tv-kanalen afgesloten. “Contacten met onze partners in het land zijn verbroken. We doen ons uiterste best om de situatie te blijven volgen.”
Boegbeeld
Suu Kyi (75) is het gezicht van de National League of Democracy (NLD) en won in november 2020 de verkiezingen. De verkiezingsuitslag wordt in twijfel getrokken door het leger. Suu Kyi is samen met president Win Myint en andere leden van het NLD gearresteerd. Ze is altijd het boegbeeld van de democratie gebleven in Myanmar, en kreeg daar in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede voor. Wel boette ze enorm in aan internationale populariteit, omdat ze zich in slechts milde bewoordingen uitsprak over de genocide tegen de Rohingya’s in haar land.
Systematische vervolging van christenen in Myanmar vindt vooral plaats in de provincies Chin en Kachin. Daar is bijna 90 procent van de bevolking christen. Myanmars militaire junta krijgt al jarenlang stevige kritiek van internationale organisaties vanwege systematische schendingen van de mensenrechten tegen zijn eigen bevolking. Kerken werden regelmatig gedwongen hun deuren te sluiten, christenen kregen klappen vanwege hun geloof.
Onderzoekers van de recent gepubliceerde Ranglijst Christenvervolging van Open Doors stellen dat het leger en pro-leger overheidsfunctionarissen, sterk zijn beïnvloed door boeddhistisch-nationalistische sentimenten. Christenen in Myanmar worden in de praktijk behandeld als tweederangs burgers.
“Een christen die solliciteert naar een overheidsbaan, moet aan extra criteria voldoen, en vaak extra documenten produceren om in aanmerking te komen voor de baan. Klachten die bij de politie worden ingediend door een christen worden in de meeste gevallen simpelweg genegeerd en daarmee in feite ongeldig verklaard,” volgens Vermeer. Christenen hebben volgens hem minder toegang tot leningen en andere regelingen van de staat dan andere niet-christelijke burgers of zakenpartners. Ook in provincies waar christenen in de meerderheid zijn, want de hoogste officiële functies worden bijna altijd bekleed door boeddhisten.
“Laten we waakzaam zijn en volgen hoe zaken zich verder ontvouwen in Myanmar,” zegt Vermeer. “Bid om Gods bescherming voor de kerk. Dat deze ontwikkelingen onze broeders en zusters in het geloof geen extra schade zullen toebrengen.”
Open Doors rust gelovigen in Myanmar toe door christelijke literatuur te verspreiden, door discipelschaps- en leiderschapsprogramma’s, ondersteuning in alledaagse levensbehoeften en christelijke huwelijks- en gezinscursussen. Myanmar staat op de achttiende plaats van de Ranglijst Christenvervolging 2021.
Copyright foto: Comune Parma, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia CommonsInspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.