Lydia was drie maanden oud toen ze werd geadopteerd door een Iraans echtpaar. Haar beide adoptieouders Sam Khosravi en Maryam Falahi hadden zich bekeerd van de islam tot het christendom. 

Ondanks dat dit bij de adoptie al bekend was, heeft het Iraanse gerechtshof nu besloten dat Lydia weg moet bij haar adoptieouders. Extra wrang is dat dit besluit precies een maand voor de tweede verjaardag van Lydia komt.

Lid zijn van huiskerk maakt ongeschikt

Een belangrijk argument dat de rechter aanvoert, is dat Maryam en Sam niet geschikt zouden zijn als adoptieouders omdat ze lid zijn van een huiskerk. De Iraanse rechtbank beschouwt het jonge kind als een moslima, ook al zijn haar biologische ouders en hun religieuze achtergrond onbekend.

De rechtbank in de stad Bushehr, in het zuidwesten van Iran, nam op 22 september dit oordeel over van een hoger gerechtshof. Dit ondanks het verweer van de advocaat van de adoptieouders. Die schetste dat het meisje Lydia een ‘intense emotionele band’ heeft met Maryam en Sam en dat er gezien de gezondheidsproblemen van het jonge meisje “nul kans” is dat er voor Lydia andere adoptieouders gevonden worden. De advocaat en haar adoptieouders vrezen nu dat Lydia volledig overgeleverd is aan de Iraanse staat. 

Mogelijk voor altijd

Rechter Muhammad Hassan Dashti erkende dat Lydia met zijn besluit een onzekere toekomst tegemoet gaat en mogelijk de rest van haar leven in staatsinstellingen zal slijten. Maar hij herhaalde dat dit kind nooit in handen van een christelijk gezin geplaatst had mogen worden.

Maryam en Sam zijn bang dat zodra dit rechtbankbesluit bekend wordt, de Iraanse staats- en welzijnsorganisatie het kind bij hen weg haalt.

Bron en afbeelding: Article18