Olympische Spelen zetten kerk in China op scherp

Kerk in Peking


De Chinese overheid heeft al gedreigd “passende maatregelen” te nemen als atleten politiek gevoelige uitlatingen doen tijdens de Olympische Winterspelen. Ook kerkleiders in China moeten gedwongen hun mond houden en leven met vrees toe naar het vierjaarlijkse evenement.

De winterspelen beginnen op vrijdag 4 februari in Peking en duren tot en met zondag 20 februari. ‘’In de aanloop naar de Olympische Spelen hebben we extra waarschuwingen gekregen van de staat”, vertelt Open Doors-partner Judy Yang in China. “We mogen geen bijeenkomsten houden. Als we dat toch doen, riskeren we een ‘preventieve gevangenschap’ van minimaal twee weken”, aldus Yang.

Officiële waarschuwing

Met de spelen in het vooruitzicht doen de Chinese autoriteiten er alles aan om hun eigen bevolking in het gareel te houden. De overheid heeft een nieuwe verordening voorbereid die – niet toevallig – per 1 maart 2022 officieel van kracht wordt: de zogeheten Internet Religious Information Service License. De regeling is ingesteld om de grip op digitale activiteiten van kerken te verstevigen.

Yang: “Ook heeft de overheid iedere twee weken een community-bijeenkomst georganiseerd waar kerkleiders verplicht moeten verschijnen. In die vergaderingen hebben zij van overheidsbeambten officiële waarschuwingen gekregen. Ze mogen geen religieuze bijeenkomsten organiseren tijdens de Olympische Spelen.”

Communistische Partij

Volgens Yang is de Chinese overheid beducht voor interactie tussen westerlingen en de Chinese kerken tijdens de Spelen. “Dat is een bedreiging voor de staat. Want een band met Christus in plaats van de Communistische Partij als hoogste autoriteit, ziet de overheid als een bedreiging voor de nationale eenheid in China. Om diezelfde reden worden alle contacten met westerse landen nauwgezet in de gaten gehouden door de overheid.”

Volgens Yang zit er weinig anders op dan te gehoorzamen. ‘’Kerken willen een positieve invloed uitoefenen in de samenleving, en dus moeten we ons rustig houden om onze beperkte speelruimte niet te verliezen. Kerkleiders zijn daarom in deze tijd extra op hun hoede om hun hoofd niet boven het maaiveld uit te steken.”

China staat op de 17e plaats van de Ranglijst Christenvervolging, het jaarlijkse overzicht van Open Doors van vijftig landen waar christenen het hevigst vervolgd worden.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven