Open Doors Bezoekerscentrum geeft de vervolgde kerk een gezicht

Altijd al willen weten hoe Open Doors Bijbels smokkelde naar het voormalige Oostblok? Kom dan naar het Open Doors Bezoekerscentrum en neem een duik in de unieke historie van 65 jaar Bijbelsmokkel en het leven van vervolgde christenen. In juni 2021 heeft Open Doors de deuren van haar spiksplinternieuwe bezoekerscentrum in Ermelo opengezet. Door de coronacrisis is het centrum tot nader bericht gesloten.

Open Doors wil het grote publiek kennis laten maken met de vervolging die 340 miljoen christenen wereldwijd aan den lijve ondervinden.

Direct bij binnenkomst staat de bezoeker via een levensgroot videoscherm oog in oog met een priester uit Irak. Hij vertelt tussen de ruïnes van zijn kerk hoe IS zijn dorp Karamles in 2014 binnenviel. Bewoners sloegen op de vlucht en IS probeerde alle christelijke symbolen in het dorp te vernietigen. Tussen de brokstukken van zijn kerkgebouw vindt hij een geblakerde avondmaalsbeker terug. De Iraakse priester geeft de beker mee aan een Open Doors-veldwerker met een indringend verzoek: “Laat deze beker alsjeblieft overal zien en vertel ons verhaal, zodat kerken in het Westen zich vereenzelvigen met het Lichaam van Christus in het Midden-Oosten.” De beker neemt in het bezoekerscentrum een symbolische plaats in, pal voor een grote foto van de kerk in Irak waar de beker jarenlang werd gebruikt.

Even verderop stapt de bezoeker achter de tralies van een nagebouwde gevangeniscel met ‘soundshower’. Hier liggen de spullen van de Pakistaanse christen Tahir die werd opgesloten vanwege zijn geloof. De cel is een plek om stil te zijn, en de rauwe werkelijkheid van christenvervolging tot je laten door te dringen. Tahirs indringende levensverhaal is niet het enige waar de bezoeker mee kennismaakt. Op een grote videomuur worden de gezichten van veertig internationale christenen met een bijzonder getuigenis geprojecteerd. Hun levensverhalen zijn eronder te lezen.

Pioniers

Uiteraard is in het bezoekerscentrum ruime aandacht voor het levensverhaal van Anne van der Bijl, de pionier en grondlegger van het werk van Open Doors. Hij werd gedreven door de missie om wereldwijd het evangelie te verkondigen en de vervolgde kerk te ondersteunen. Symbolisch is de lichtblauwe Volkswagen Kever waarin hij in de beginjaren reed. Jarenlang zette de organisatie zich onder zijn leiding in om Bijbels te smokkelen in caravans en auto’s met geheime dubbele bodems. Eerst naar landen achter het IJzeren Gordijn. Maar na het ineenstorten van het communisme verlegde Open Doors haar werkterrein naar China, het Midden-Oosten en andere landen waar christenen vanwege hun geloof worden vervolgd.


Ook interessant: De nieuwe podcastserie De Open Doors Tapes staat nu online. Naast op onze site is deze podcast serie ook te beluisteren op Spotify, Soundcloud en Apple Podcasts.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven