Oproep in Maleisië tot bekering van minderjarigen tot de islam

Kinderen Maleisië

Het begon met een video op TikTok waar een islamitische prediker in Maleisië, Firdaus Wong, een man adviseerde over tieners die zich tot de islam willen bekeren. “Minderjarigen kunnen zich eerst informeel tot de islam bekeren en zich later registreren”, is zijn advies. Het klinkt onschuldig maar het lijkt een immoreel plan te zijn om minderjarigen tot de islam te bekeren.

De video was een antwoord op een vraag over niet-islamitische schoolkinderen, ongeveer 15 of 16 jaar oud, die zich tot de islam willen bekeren. De oplossing volgens Firdaus Wong is om minderjarigen in het geheim te leren bidden op islamitische manier tot ze 18 worden en het niet officieel te registreren. Wong: “Iedereen mag zich tot de islam bekeren – leeftijd speelt geen rol. Maar maak geen foto’s of video’s van minderjarigen wanneer zij hun geloof beleven. Ze moeten in het geheim bidden.”

Immoreel en illegaal plan

De Maleisische Adviesraad voor Boeddhisme, Christendom, Hindoeïsme, Sikhisme en Taoïsme (MCCBCHST) vindt de oproep een verschrikkelijk initiatief, een “immoreel en illegaal plan”, om minderjarigen tot de islam te bekeren. Daarom heeft de Maleisische Adviesraad een verklaring verspreid waarin ministers worden verzocht deze kwestie in het kabinet aan de orde te stellen.

Een lokale partner van Open Doors merkt op: “Ik herinner me dat het initiatief om minderjarigen te bekeren al in de jaren 80 begon onder christelijke en niet-christelijke studenten uit Oost-Maleisië die in het westelijk deel van het land studeerden. Ik kan met zekerheid zeggen dat een groot aantal studenten zich heeft bekeerd. Weg bij hun ouders, in een nieuwe omgeving en met een zwakke geestelijke basis waren deze jonge mensen vatbaar voor bekeringspogingen. Firdaus Wong weet heel goed hoe kwetsbaar deze minderjarigen ook nu nog zijn.”

Bezorgdheid

S. Shashi Kumar, de oprichter en voorzitter van de Global Human Rights Federation (GHRF) in Maleisië, veroordeelde ook de onethische acties die in de TikTok-clip worden getoond. De video leert kinderen om te liegen en deel te nemen aan religieuze activiteiten achter de rug van hun ouders. Shashi uitte ook zijn bezorgdheid over het welzijn van leerlingen die onder de zorg/supervisie van de Ustaz (islamitische religieuze leraar) waren geplaatst. “Als je een hindoe bent die zich tot het christendom wilde bekeren en dan weer terug, dan kan dat. Er is een weg teug. Maar in de islam is er geen uitweg,” vervolgde S. Shashi Kumar, “Mensen die uit de islam willen stappen moeten naar de rechtbank gaan. Vaak is het rechtszaak na rechtszaak, met heel veel moeilijkheden.”

49

Maleisië

Maleisië staat op plek 49 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven