Pakistan stelde op 11 april een nieuwe premier aan in plaats van Imran Khan. Pakistaanse christenen, die vaak tweederangs burgers in eigen land zijn, wachten af of die machtswisseling voor hen verbetering oplevert.
Imran Khan past in het rijtje van Pakistaanse premiers die hun ambtstermijn niet hebben voltooid. De oppositiepoliticus Shehbaz Sharif werd begin april als zijn vervanger gekozen, al ging die machtswisseling niet zonder slag of stoot. Het Grondwettelijk Hof moest er aan te pas komen om premier Khan tot aftreden te dwingen.
De politieke spanningen en de slechte economie zijn voor de christenen in Pakistan een zorgwekkende uitdaging. Open Doors-onderzoeker Thomas Muller wijst erop dat christenen hebben opgeroepen tot het verminderen van de huidige politieke wrijvingen. “Zij willen dat de focus ligt op het brengen van verlichting voor de vele onderdanen die lijden onder de snelle devaluatie van de valuta en de prijzen van dagelijkse levensbehoeften in hoog tempo zien stijgen.”
Misbruik religie
Als religieuze minderheid benadrukken christenen dat de Grondwet stevig als centraal referentiepunt behouden moet blijven. Muller: “Pakistan heeft een lange en trieste geschiedenis om religie te gebruiken om politieke beslissingen te steunen of juist tegen te werken. Vaak gaat dat over de rug van religieuze minderheden, waaronder christenen. Het zou geen verrassing zijn als de geschiedenis zich nog een keer zou herhalen, te beginnen met de reeks tussentijdse verkiezingen die gehouden moeten worden.”
Pakistan staat op de achtste plaats van de Ranglijst Christenvervolging, het overzicht van Open Doors van vijftig landen waar christenen het zwaarst vervolgd worden. In het islamitische Pakistan leven 4 miljoen christenen te midden van meer dan 200 miljoen moslims.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.