Syrische christenen zijn voorzichtig tijdens ramadan

Moslim in gebed in moskee tijdens ramadan

Ruzie krijgen met de chef. Overgeslagen worden bij een bonus. De geur van een kop koffie missen. De ramadan, de islamitische vastenmaand, gaat niet ongemerkt aan Syrische christenen voorbij. Zij zijn dan extra voorzichtig.

De heilige vastenmaand voor moslims is maandagavond begonnen en zal eindigen na zonsondergang op 8 april. Voor moslims is dit een periode van dichter bij Allah komen door respect te tonen voor zijn geboden en van zonsopgang tot zonsondergang te vasten. Maar honger, dorst en gebrek aan nicotine leiden vaak tot irritaties.

Dat merken ook christenen die niet vasten, zoals Ward*, een 35-jarige christelijke vrouw uit Aleppo. “Voor mij is de ramadan de maand waarin mijn manager ruzie maakt en beledigingen over me uitstort. Hij is aan het vasten en vecht daarom tegen zijn verslaving aan sigaretten. Hij komt vaak naar mijn kantoor en maakt ruzie om niets. Alles wekt zijn boosheid op.”

In moslimlanden hebben werkgevers de gewoonte om werkdagen te verkorten. Vaak mogen medewerkers later op hun werk komen, zodat iedereen wat rust heeft na de laatste maaltijd voor zonsopgang, voordat een nieuwe vastendag aanbreekt. De meeste christenen in Syrië doen hun best om aan hun medeburgers te denken. Ze vasten als ze buiten zijn; als ze iets willen drinken of eten, doen ze dat discreet ergens binnen, zonder moslims in de buurt.

Weinig respect

Ward beleeft de ramadan vaak als een tijd van gebrek aan respect. Ze onderging verbale en fysieke vervolging, omdat ze niet in staat was om te drinken of te eten terwijl ze overbelast was door het werk. “Na dat alles kreeg ik geen bonus, die op kantoor werd uitgedeeld voor de Eid al-Fitr, de feestdag van het verbreken van het vasten aan het einde van de ramadan.” Toen ze rondvroeg naar de reden waarom ze geen bonus kreeg, zei een collega botweg: “Het is verboden om al Fitr-geld aan ongelovigen te geven.”

Waarom zocht Ward geen andere werkkring? Haar uitleg was eenvoudig: “Omdat de meerderheid in Syrië moslim is, is het utopisch te denken dat ik een werkplek zou kunnen vinden zonder dit soort incidenten. Als je wilt leven, moet je het negeren en laten passeren.”

De 25-jarige Reem, een christelijke vrouw uit Damascus, denkt er ook zo over. “Ik woon hier, de meeste van mijn klasgenoten en buren zijn moslim, dus het is wat het is. We moeten deze maand letten op onze gewoonten.” Dat is niet altijd even makkelijk. Reem weet nog die keer dat ze het vasten was vergeten en midden op straat water dronk. “Heel even haalde ik mijn waterfles tevoorschijn en dronk wat.” Het leverde haar zoveel woedende blikken op dat ze zich weghaastte. “Wat ik tijdens de ramadan het meest mis, is de geur van vers gezette koffie in de ochtend. Ik kan zó genieten van mijn kopje koffie als ik e-mails beantwoord.”

Veel variatie

Niet alle moslims zijn even strikt in het vasten. Daarom ervaren Syrische christenen de ramadan niet altijd hetzelfde; het kan variëren van stad tot stad en zelfs van de ene wijk tot de andere. Het hangt allemaal af van hoe streng de meerderheid is. Over het algemeen zijn de soennitische en sjiitische moslims het strengst, terwijl de alevieten en de Koerden in het noorden van het land, hoewel ook moslim, soepeler omgaan met vasten.

 Sarah, een 21-jarige studente uit Aleppo, kijkt er dan ook wat anders tegen de vastentijd aan. “Ik houd best van de ramadan. Het voelt bijzonder wanneer sommige van mijn islamitische universiteitsvrienden alleen met mij omgaan, omdat ze in mijn aanwezigheid kunnen eten en drinken zonder de veroordelende blikken van hun islamitische medestudenten.”

Om voor te bidden

  • Bid in de komende weken tijdens de ramadan om kalmte en begrip.
  • Bid voor de christenen die deze maand in conflict kunnen komen met strenggelovige moslims.
  • Bid voor de moslims die vasten en op zoek zijn naar God. Bid dat ze een ontmoeting mogen hebben met Jezus Die naar deze aarde kwam, stierf aan het kruis en weer opstond uit de dood.
12

Syrië

Syrië staat op plek 12 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Zingende christenen in Manipur 8 mei 2024

Bij verkiezingen India neemt geweld tegen christenen toe

India kiest een nieuw parlement. De stembusstrijd gaat gepaard met geweld tegen minderheden, onder wie veel christenen.

Lees meer
Kerk verwoest Myanmar 2 mei 2024

Militairen vernielen christelijk dorp in Myanmar

Militairen van de junta in Myanmar hebben meer dan 400 huizen in brand gestoken, waaronder vijf kerken, in een dorp in de regio Sagaing.

Lees meer
Laleh Saati is veroordeeld tot twee jaar cel 25 april 2024

Twee jaar cel voor christelijke vrouw in Iran

Iran heeft een christelijke vrouw twee jaar celstraf opgelegd. Zij had beelden van haar doop op sociale media gedeeld.

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven