Dertig Mexicaanse christenen tijdelijk uit dorpen verdreven

Kinderen in Oaxaca (Mexico) volgen training Open Doors

Verbanning dreigt voor ruim dertig Mexicaanse christenen in de provincie Oaxaca. Sinds zij in oktober een evangelisatiecampagne begonnen, ondervinden zij in toenemende mate weerstand. Na ‘vrijwillig’ vertrek is hun terugkeer onzeker.

De autoriteiten en katholieke leiders verwijten de groep christenen (van evangelische signatuur) “verstoring van de harmonie” door een andere geloofsopvatting uit te dragen dan de gevestigde. Van de ruim 130 miljoen Mexicanen beschouwt 78 procent zich als katholiek en is ruim 11 procent protestants of evangelisch.

De onmin in Oaxaca begon in oktober 2023, toen een predikant van elders een evangelisatiecampagne in de regio organiseerde. Met behulp van luidsprekers keerde hij zich tegen de verering van heiligenbeelden en andere “kwalijke praktijken”. Dat zorgde voor onrust. Katholieke leiders en gemeentebestuurders reageerden met bijeenkomsten in drie gemeenschappen waar evangelische christenen actief waren.

Sociale media

Als tegenmaatregel dreigt nu verbanning en verlies van rechten voor 32 evangelische christenen in Oaxaca. Op sociale media en bij lokale partners van Open Doors klaagden zij over intimidatie door de autoriteiten. Zo mochten ze niet langer op hun land werken en kregen hun kinderen beperkt toegang tot school. Ieder die hen zou helpen met bijvoorbeeld voedsel, kon een boete van omgerekend 73 euro verwachten.

De spanningen liepen verder op nadat leiders van de groep naar de rechter waren gestapt. Op 20 november werden drie christenen een nacht in de cel gezet en onder druk gezet om een document te ondertekenen waarin ze afstand zouden doen van hun geloof. Wie niet tekende, zou binnen acht dagen de gemeenschap moeten verlaten. Lokale partners van Open Doors schoten te hulp, onder meer met een weerbaarheidstraining (Standing Strong Through The Storm) en door gebed.

verhuisd

In de laatste weken van het jaar hoorden nog eens negen volwassenen en zeven kinderen het dreigement dat ze verdreven zouden worden. Een dialoog tussen autoriteiten en betrokkenen voorkwam dat, maar de christenen vertrokken alsnog nadat ze half december van water en elektriciteit waren afgesneden. De groep is tijdelijk verhuisd naar een andere gemeenschap in de provincie Veracruz.

De gelovigen in twee andere gemeenschappen staan nog steeds onder druk van de autoriteiten. Open Doors volgt de situatie in Mexico nauwlettend en in gebed, zodat deze families in hun huizen kunnen blijven en de weerstand afneemt.

37

Mexico

Mexico staat op plek 37 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Inwoners van Lambram nemen de schade op na de aanval van Boko Haram. 19 maart 2024

Boko Haram doodt vader van vijf kinderen in Kameroen

Aanslagen van Boko Haram jagen de bevolking in Noord-Kameroen schrik aan. Het bloedige geweld blijft echter vrijwel onopgemerkt door de wereldgemeenschap.

Lees meer
Moslim in gebed in moskee tijdens ramadan 12 maart 2024

Syrische christenen zijn voorzichtig tijdens ramadan

De ramadan is begonnen. Voor christenen die te midden van moslims leven, is het vaak een spannende periode.

Lees meer
Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven