Tachtig zweepslagen voor drinken van wijn bij avondmaal

Tachtig Zweepslagen

Een christenbekeerling in Iran is met tachtig zweepslagen bestraft voor het drinken van wijn bij het vieren van het Heilig Avondmaal. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Article18.

In het islamitische Iran is het gebruik van alcohol voor moslims verboden. Voor religieuze minderheden, waaronder christenen, bestaat een wettelijke uitzondering. Omdat het regime in Teheran bekeringen tot het christendom niet erkend, kreeg ex-moslim Mohammad Reza Omidi (Youhan) tachtig zweepslagen als straf opgelegd. 

De Iraanse christen zat al twee jaar in gevangenschap vanwege zijn lidmaatschap bij een huiskerk. Hij leeft nu als balling in de zuidwestelijke stad Borazjan. De rechter veroordeelde hem in september tot twee jaar ballingschap. Afgelopen zaterdag kreeg Youhan het bevel te reizen naar zijn vroegere woonplaats Rasht, duizend kilometer ten noorden van Borazjan. 

Youhan is vaker doelwit geweest van de autoriteiten. Zeven jaar geleden kreeg hij voor hetzelfde ‘vergrijp’ tachtig zweepslagen. In september 2016 werd hij, samen met andere huiskerkgelovigen, opnieuw veroordeeld tot geseling omdat hij de ‘nationale veiligheid’ van Iran in gevaar zou hebben gebracht. Ook kreeg hij tien jaar celstraf opgelegd. De autoriteiten lieten Youhan medio augustus vrij, omdat de rechter in hoger beroep de straf had verlaagd tot twee jaar.

In beide gevallen zeiden vrienden van Youhan dat hij dankbaar was voor de relatieve mildheid van zijn beulen, nadat hij hun had uitgelegd dat hij niet ongepast had gehandeld en slechts één beker wijn had gedeeld als een daad van lofprijzing voor God.

Bron foto: Article18

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Vijf geloofsgevangenen in Teheran, Milad Goodarzi (2e van links) 15 december 2023

Vrijgelaten Iraanse voorganger opnieuw gearresteerd

Slechts enkele maanden nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten, is de Iraanse pastor Milad Goodarzi opnieuw gearresteerd. Na een verhoor, samen met zijn vrouw, mocht hij voorlopig naar huis. Milad (op foto tweede van links) was in maart vrijgelaten uit de centrale gevangenis van Karaj als onderdeel van een algemene amnestie die aan gevangenen werd verleend voor de 44e verjaardag van de Islamitische Revolutie. Hij zat een gevangenisstraf van […]

Lees meer
Man in Iran 30 juni 2023

Iran stuurt kerkleider na zweepslagen in ballingschap

Saheb, een 42-jarige huiskerkleider die al bijna vijf jaar in de gevangenis heeft doorgebracht en ooit is gegeseld voor het drinken van avondmaalswijn, is voor de tweede keer gegeseld. Hem wacht nu bovendien twee jaar ballingschap. Saheb was kort geleden van zijn huis in Rasht (Noord-Iran) naar Teheran gereisd. Hij had recent gratie gekregen en hoopte nu ook een eigendomsakte terug te kunnen krijgen, die hij lang geleden had ingediend […]

Lees meer
Iraans-Armeense voorganger 30 mei 2023

Strafvermindering voor Iraans-Armeense voorganger

De gevangenisstraf van Joseph Shahbazian, een Iraans-Armeense voorganger, is verminderd van tien jaar tot twee jaar. “Een sprankje hoop”, aldus Open Doors, “maar ook een onderstreping van de noodzaak van meer aandacht voor een eerlijke rechtsgang voor religieuze minderheden in Iran.” Shahbazian, die op 28 mei 2022 werd opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, was in hoger beroep gegaan tegen de eerdere strafmaat. De aanvankelijke beschuldigingen tegen hem betroffen […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven