Tachtig zweepslagen voor drinken van wijn bij avondmaal" />

Tachtig zweepslagen voor drinken van wijn bij avondmaal

Tachtig Zweepslagen

Een christenbekeerling in Iran is met tachtig zweepslagen bestraft voor het drinken van wijn bij het vieren van het Heilig Avondmaal. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Article18.

In het islamitische Iran is het gebruik van alcohol voor moslims verboden. Voor religieuze minderheden, waaronder christenen, bestaat een wettelijke uitzondering. Omdat het regime in Teheran bekeringen tot het christendom niet erkend, kreeg ex-moslim Mohammad Reza Omidi (Youhan) tachtig zweepslagen als straf opgelegd. 

De Iraanse christen zat al twee jaar in gevangenschap vanwege zijn lidmaatschap bij een huiskerk. Hij leeft nu als balling in de zuidwestelijke stad Borazjan. De rechter veroordeelde hem in september tot twee jaar ballingschap. Afgelopen zaterdag kreeg Youhan het bevel te reizen naar zijn vroegere woonplaats Rasht, duizend kilometer ten noorden van Borazjan. 

Youhan is vaker doelwit geweest van de autoriteiten. Zeven jaar geleden kreeg hij voor hetzelfde ‘vergrijp’ tachtig zweepslagen. In september 2016 werd hij, samen met andere huiskerkgelovigen, opnieuw veroordeeld tot geseling omdat hij de ‘nationale veiligheid’ van Iran in gevaar zou hebben gebracht. Ook kreeg hij tien jaar celstraf opgelegd. De autoriteiten lieten Youhan medio augustus vrij, omdat de rechter in hoger beroep de straf had verlaagd tot twee jaar.

In beide gevallen zeiden vrienden van Youhan dat hij dankbaar was voor de relatieve mildheid van zijn beulen, nadat hij hun had uitgelegd dat hij niet ongepast had gehandeld en slechts één beker wijn had gedeeld als een daad van lofprijzing voor God.

Bron foto: Article18

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Kerk verwoest Myanmar 2 mei 2024

Militairen vernielen christelijk dorp in Myanmar

Militairen van de junta in Myanmar hebben meer dan 400 huizen in brand gestoken, waaronder vijf kerken, in een dorp in de regio Sagaing.

Lees meer
Laleh Saati is veroordeeld tot twee jaar cel 25 april 2024

Twee jaar cel voor christelijke vrouw in Iran

Iran heeft een christelijke vrouw twee jaar celstraf opgelegd. Zij had beelden van haar doop op sociale media gedeeld.

Lees meer
Avondlucht in Iran. 29 februari 2024

‘Anonieme slachtoffers’ centraal in rapport over Iran 

Op 1 maart zijn er verkiezingen in Iran. Maar van vrije, democratische verkiezingen is geen sprake. De politieke en sociale onrust is groot, terwijl er voor critici, dissidenten en andersgelovigen geen ruimte is. Iran poetst het imago van vervolging zoveel mogelijk weg, stelt een kritisch rapport van christelijke hulporganisaties.

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven