Wist je dat in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw, bijbelsmokkelaars van Open Doors vooral de zomermaanden gebruikten om vermomd als toerist met een auto en caravan met dubbele bodem bijbels over de grens te smokkelen naar het voormalig Oostblok?

In die tijd was er een enorme schaarste aan bijbels. Anne van der Bijl zette in op smokkelexpedities. Open Doors-medewerkers uit die tijd waren toen echte pioniers. Dat levert unieke verhalen op. Die hebben we nu gebundeld in een eigen podcastserie. Nieuwsgierig geworden? Beluister dan de podcastserie, waarin Klaas Muurling, Anneke Companjen en anderen je meenemen naar het hart van de vervolgde kerk.

Liever je favoriete podcastapp gebruiken? Dan kan! De Open Doors Tapes zijn ook beschikbaar op Spotify, Soundcloud en Apple Podcasts.

Deel I – De Smokkeljas

Klaas Muurling is 21 en werkt drie maanden bij Open Doors als hij zijn eerste smokkelreis maakt. Later gaat hij met zijn vrouw op pad, terwijl de kinderen thuis blijven. Ze vervoeren in hun lange winterjassen elk zestig Bijbels naar Rusland om de ondergrondse kerk te bevoorraden. Hun communistische reisgezelschap heeft argwaan. Het wordt een reis die Klaas nooit zal vergeten.

Deel II – Project S

Ben weet het zeker: hij moet de vervolgde kerk helpen. Hij kan niet anders. Maar het leidt ertoe dat hij op een nacht een maïsveld induikt omdat er legertrucs op hem af komen. Zijn leven trekt aan hem voorbij. Hij denkt aan zijn vrouw die thuis zit. Gaat deze smokkelactie hem zijn vrijheid kosten?

Deel III – De Vrouwen

Anneke ging met haar man Johan mee op reis en ontdekte verborgen leed. De vrouwen in de vervolgde kerk hadden niets om op terug te vallen als hun man werd gearresteerd en gevangengezet. Ze verbond vrouwen in Nederland met vrouwen in de vervolgde kerk om steun en bemoediging uit te wisselen. Dat werk werd later bekend als Women to Women.

Deel IV – Een Engel

Marjan heeft het er nog altijd over met die vriendin waarmee ze jaren geleden een spannende reis maakte. Ze hadden de meest bijzondere ontmoeting in hun leven.

Deel V – Avonturen in Afrika

Peter heeft geen achternaam. Tenminste, zijn werk zorgt ervoor dat hij ‘m moet afkorten, naar één letter.

Hij heeft in het verleden meermaals gereisd zonder paspoort. Omdat alles wat hij deed zo geheim was, dat het niet te herleiden mocht zijn.

Deel VI – Stephan da Silva

Als je in de jaren ’80 komt werken bij Open Doors, lijkt het wel alsof je bij de geheime dienst gaat werken. Je kiest een nieuwe identiteit, een nieuwe naam. Stephan gebruikte daarvoor, op aanraden van zijn baas, een telefoonboek. Hij trainde zijn kinderen om bij gebruik van de zwarte telefoon in huis, nooit met hun naam op te nemen. Allemaal om de christenen die in onvrijheid leven, te beschermen.