Later als ik groot ben

Toen de Nigeriaanse Sele nog maar twee jaar oud was, werd zijn vader Solomon vermoord. Ja, dat lees je goed: vermoord. Waarom? Omdat hij christen was.

Cecelia, de moeder van de nu 13-jarige Sele, weet het nog heel goed: “Het was zondag. Solomons neef was overleden en ik was eten aan het klaarmaken om naar het huis van de familie te brengen. Solomon ging die ochtend naar de markt. Ik wachtte samen met de kinderen op hem in het huis van zijn neef. We hoorden geweerschoten en er was overal rook. Solomon belde me op en zei dat ik naar huis moest gaan om voor de kinderen te zorgen. Hij zei dat alles in de stad in brand stond, maar dat ik rustig moest blijven. Ik was vreselijk ongerust. Toen ik hem weer probeerde te bellen, kreeg ik hem niet meer te pakken.”

Niet thuis

Cecelia hoort dat die dag christenen werden aangevallen in de stad door extremistische moslims. Solomon kwam niet thuis die dag. Ook de volgende dag was er nog geen teken van leven. “Later die dag vertelden ze me dat mijn man was vermoord. Op dat moment schreeuwde ik het uit! In de namiddag hebben we hem begraven.”

Moeilijke tijd

In Nigeria, het land waar Sele woont, gebeurt het helaas heel vaak dat christenen door extremistische moslims worden aangevallen. De dood van Sele’s vader was (natuurlijk) erg moeilijk voor zijn gezin. Niet alleen omdat ze hun man en vader ineens moesten missen, maar ook omdat Sele’s vader geld verdiende waar het gezin van leefde. Gelukkig heeft Cecelia het werk van haar man op de boerderij kunnen overnemen. Sele en de rest van het gezin helpt ook mee, om genoeg geld te verdienen.

‘Ik hou van school’

Met hulp van Open Doors kan Sele ook naar school. Dat vindt hij heel leuk, hij is zelfs een van de beste leerlingen van zijn klas: “Ik hou van school. Mijn leraren geven me heel goed les en ze helpen me om later dokter te kunnen worden. Ik wil namelijk levens redden en mensen helpen.”

TIP! Stuur jij Sele een kaartje?

Wil jij iets doen voor Sele, maar weet je niet goed wat? Dan hebben we een leuke tip: je kunt Sele namelijk een kaartje sturen! Laat hem weten dat je aan hem denkt en voor hem bidt of deel een Bijbeltekst met hem. Zo weet hij dat hij er niet alleen voor staat en dat er over de hele wereld christenen voor hem bidden!

Hoe werkt het?

Als je een kaart naar Nigeria wil sturen, is het belangrijk om (vanwege de veiligheid) rekening te houden met een aantal regels. Bijvoorbeeld:

 • Schrijf je bemoediging in het Engels (zie hieronder). Noem (naast het bericht dat je schrijft) alleen je naam en land, maar niet je (mail)adres.
 • Noem Open Doors (of ons adres) nooit op een kaart.
 • Het klinkt misschien gek, maar in veel landen wordt het als beledigend ervaren als mensen een kaart sturen met een dier erop. Stuur dus geen kaart of tekening waar dieren op staan.

Stuur jouw kaart naar Open Doors Nederland, Postbus 47, 3850 AA Ermelo. Wij zorgen dan dat jouw kaart naar Sele gestuurd wordt!

Voorbeeldzinnen

Weet je niet goed wat je tegen Sele moet zeggen? Dan geven we graag een paar tips! Misschien kun je er iets mee.

 • Lief kind, je bent niet alleen. We bidden hier dat Jezus je beschermt tegen alle kwaad.
  Dear child, you are not alone. From here we pray that Jesus will hide you from evil.
 • Lieve broer, vergeet niet dat Jezus altijd bij je is en dat Hij van je houdt.
  Dear (little) brother, do not forget that Jesus is always with you and loves you.
 • Ik heb je altijd liefgehad, mijn liefde is altijd bij je. (Jeremia 31:3)
  I have loved you with an everlasting love. (Jeremiah 31:3)
 • Want de Vader zelf heeft jullie lief, omdat jullie mij liefhebben en geloven dat ik van God ben gekomen. (Johannes 16:27)
  The Father Himself love you because you have loved me. (John 16:27)
 • Vandaag hebben we voor jou/jullie gebeden.
  Today we prayed for you.
 • Wees niet bang, want ik zal je vrijkopen, ik heb je bij je naam geroepen, je bent van mij! (Jesaja 43:1)
  Fear not, for I have redeemed you. I have called you by your name; you are Mine. (Isaiah 43:1)