Vrouwen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek

Het verhaal van Naomie, Maika en Marie

Verkrachting inzetten als oorlogswapen. Je wilt er eigenlijk niet over nadenken, maar het gebeurt. In de CAR maken gewapende milities op veel plekken de dienst uit. Anarchie en straffeloosheid heersen, en vrouwen zijn vaak het slachtoffer. Vrouwen zoals Naomie, Maika en Marie*.

10 oktober 2024: Naomie

Zes vrouwen zijn onderweg naar de stad om proviand in te slaan, als ze aangevallen worden door een rebellengroep. “We waren nietsvermoedend aan het kletsen, toen er ineens een gewapende man voor ons stond”, vertelt Naomie, een van de vrouwen. “Uit angst vielen we allemaal stil. Even later werden we omsingeld…” De leider van de rebellen beveelt de vrouwen om hun spullen op de grond te leggen en te gaan liggen. Wat volgt laat de vrouwen gehavend en zwaar getraumatiseerd achter.

26 oktober: Maika

Slechts twee weken later wordt dezelfde gemeenschap opnieuw overvallen door een rebellengroep. Maika was erbij toen het gebeurde: “We waren met z’n vieren; drie vrouwen en een meisje van 11. We werden omsingeld toen we aan het werk waren. De mannen verkrachtten ons voor de ogen van onze mannen.” Vijf dagen lang worden de vrouwen misbruikt, terwijl hun mannen moeten toekijken. Pas dan komen ze vrij.

29 november: Marie

Marie*, een vrouw van 63 en moeder van 7 kinderen, werd overvallen toen ze op haar boerderij aan het werk was. “Na afloop lieten ze mij machteloos achter. Ik lag nog uren op de plek van de aanval, omdat ik geen kracht meer had om te lopen”, vertelt ze. Tot op de dag van vandaag worstelt ze met haar gezondheid.

Stigma

Deze dramatische gebeurtenissen vonden alle drie in dezelfde gemeenschap plaats. Maar het gebeurt op veel meer plaatsen in de CAR, al jarenlang. Slachtoffers hebben niet alleen met de lichamelijke gevolgen te maken, maar ook met het stigma dat hun gemeenschap ze vaak oplegt. Zelfs de echtgenoten van de slachtoffers vinden het vaak moeilijk omgaan met het feit dat hun vrouw misbruikt is. Gebed is dan ook hard nodig. Wil je vurig in gebed voor deze vrouwen, zodat ze ervaren dat ze geliefd en waardevol zijn en standhouden in hun geloof?

Open Doors biedt traumazorg en medische hulp aan de slachtoffers. Daarnaast faciliteren we dat vrouwen elkaar kunnen ontmoeten en bemoedigen in zelfhulpgroepen.

Dank- en gebedspunten:

  • Bid om diepgaande heling van alle lichamelijke en geestelijke wonden die de vrouwen hebben opgelopen.
  • Vraag God of Hij de gemeenschappen waar de vrouwen wonen, toerust zodat ze de slachtoffers met zorg en liefde omringen.
  • Dank voor de zelfhulpgroepen, waar de vrouwen hun ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen helpen.
Scroll naar boven