Amina leidt met haar gezin een vredig leven in Maiduguri, een stad in het noordoosten van Nigeria. Tot de islamitische terreurgroep Boko Haram oprukt. Dat Amina nog leeft, is “door Gods genade”. 

Onder het schrikbewind van de extremistische beweging Boko Haram worden talloze Nigeriaanse christenen vermoord, onder wie Amina’s man. Vijf jaar later is ze zelf doelwit. Amina’s verhaal is er een van dood en verderf, maar vooral van geloof. “Ik bad onophoudelijk tot God.”

“Met een gebed op zijn lippen werd hij vermoord.”

Amina

De dag waarop islamitische Boko Haram-strijders haar huis binnendringen, staat in haar geheugen gegrift. “Dit was op dinsdag 2 oktober 2012 om 19.00 uur”, zegt Amina. “Ze stalen al onze bezittingen en bonden mijn man en drie zoons vast.” De mannen worden mee naar buiten gesleurd en gedwongen het christelijke geloof af te zweren. Dat weigeren ze. “Het enige wat ik kon doen was bidden, mijn man deed hetzelfde. Met een gebed op zijn lippen werd hij vermoord. Ze probeerden ook mijn oudste zoon (Daniel) en tweede zoon (Manga) te doden.” De jongste wordt ontzien.

God bestaat

Amina’s zoons herstellen in het ziekenhuis van de snijwonden; nog altijd zijn de diepe littekens in hun hals zichtbaar. “In het begin schaamden we ons hiervoor”, zegt Manga, “nu niet meer. Onze littekens zijn het bewijs van het bestaan van God.” Na deze gebeurtenis gaat het bergafwaarts met Amina, ze lijdt aan een ernstige depressie en een posttraumatische stressstoornis. Ze ontvangt hierbij hulp en klimt langzaam uit het diepe dal; een lang proces.

Ontvoerd

Boko Haram is nog niet klaar met Amina. Vijf jaar later, op 20 juni 2017, wordt het busje waarin ze zit beschoten. “We gingen op de grond liggen. ‘Jezus, Jezus, Jezus’, bad ik. ‘Laat me alstublieft leven, mijn kinderen kunnen niet zonder hun moeder. Uw wil geschiede.’” Dan wordt Amina meerdere keren geraakt en wordt het zwart voor haar ogen.

Als Amina bijkomt, ontdekt ze dat ze in handen is van Boko Haram. De mannen in het busje zijn gedood en de vrouwen zijn gevangengenomen. Amina wordt geopereerd en drie kogels worden verwijderd uit haar lichaam. 

Acht maanden lang worden de vrouwen onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden. “De imam predikte met als doel ons te bekeren tot de islam, dan zouden we worden vrijgelaten.” Amina bezwijkt niet onder de druk. “God gaf ons kracht om vol te houden, Hij is de reden van ons bestaan en sterven zou winst betekenen. Daarvan waren we overtuigd. We bemoedigden elkaar met Bijbelteksten en zongen christelijke liederen. De strijders dreigden ons hierom te vermoorden.”

Bevrijd

Na acht vreselijke maanden is er eindelijk een sprankje hoop. Boko Haram heeft contact met de Nigeriaanse overheid over het lot van de vrouwen en na vele onderhandelingen worden ze bevrijd. Voor het eerst in maanden ziet Amina haar kinderen, vrienden, bekenden en buren weer. “Iedereen was blij me te zien. Ik knielde neer, dankte God en zong: ‘Door Zijn genade leef ik, daarom zing ik’.”

Bekijk in onderstaande video het uitgebreide verhaal van Amina, waarin ze vertelt over de brute moord op haar man, over de aanslag op het leven van haar zoons en over haar eigen ontvoering en gijzeling.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.