Nazek uit Syrië

Het verhaal van Nazek

uit Syrië

In 2012 ontvluchten Nazek (67) en haar man hun woonplaats Irbin, vanwege de oorlog die op dat moment in Syrië woedt. Ze verliezen daarbij hun huis, hun auto en hun inkomen. Nazeks man komt de schok maar nauwelijks te boven en raakt in een depressie. Hij kan het gezin niet meer onderhouden en Nazek moet op zoek naar een baan.

Als het Syrische leger in 2018 de controle over Irbin terugkrijgt, groeit bij Nazek het verlangen om een winkel te openen in de verwoeste stad. Nazek heeft zelf echter geen geld om een winkel te beginnen. Ze stuurt een projectplan in bij haar kerk en haar voorstel wordt goedgekeurd. Ze vindt een ruimte die ze kan huren en gaat aan de slag. “Het kostte geduld en kracht om alles voor te bereiden. Zo moest ik steeds twee keer overstappen om hier met de bus te komen. Vaak stond ik te wachten in de regen en de kou. Maar ik dank de Here God dat Hij mijn inspanningen gezegend heeft.”

Schoonheid te midden van de puinhopen

Want te midden van de kapotgeschoten huizen van Irbin is in mei vorig jaar een kledingzaak verrezen: het winkeltje van Nazek, vol mooie, kleurige jurken. “Ik verhuur jurken voor vrouwen die het zich niet kunnen veroorloven om jurken voor speciale gelegenheden te kopen. Dat geldt voor de meeste vrouwen momenteel”, vertelt Nazek. “Door de kleding te huren zien ze er mooi uit en besparen ze geld. Verder doe ik herstelwerkzaamheden, vermaak- en naaiwerk.”  

Doordat het coronavirus begin 2020 om zich heen greep, was er in eerste instantie niet veel werk te doen in de winkel. In haar beproevingen is haar geloof een grote steun voor Nazek. “Gebed is de bron van mijn hoop. In de kerk vind ik de vrede die mij kracht geeft. Dat troost me en maakt me hoopvol voor de toekomst.” Gelukkig gaat het dit jaar een stuk beter en weten de mensen de weg naar haar winkel te vinden.

Centers of Hope

De kerk waar Nazek bij hoort, is een zogeheten Center of Hope. Deze Centers bieden ruimte aan initiatieven om lokale christenen en de bredere gemeenschap te ondersteunen. Dit doen ze bijvoorbeeld via projecten waarmee mensen weer zelf een inkomen kunnen verwerven. Ook worden in Irbin de huizen van 50 gezinnen gerenoveerd, zodat zij erin terug kunnen keren. De kerkleiders hopen dat dit soort initiatieven er uiteindelijk toe leidt dat het leven in de stad terugkeert, en dat  steeds meer gevluchte kerkleden terugkeren naar de enige kerk die Irbin nog rijk is.

Dank- en gebedspunten

  • Dank dat Nazek de mogelijkheid kreeg om een winkel te openen. Bid dat zij hiermee tot zegen mag zijn voor haar omgeving.
  • In Irbin wonen hoofdzakelijk moslims. Bid dat christenen zoals Nazek mogelijkheden krijgen om te getuigen van de Here Jezus.
  • Bid om zegen op het werk van de Centers of Hope in Syrië.
Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven