fbpx
Noord-Korea Uitgelegd

Leven in
Noord-Korea

Het hebben van een Bijbel is een grotere misdaad dan het plegen van een moord. Klinkt gek hè? Maar in Noord-Korea is het realiteit. Alleen de leiders van het land willen als goden worden aanbeden.

Het christendom, dat God boven alles erkent, moet daarom worden uitgeroeid. Er komt maar weinig naar buiten van wat zich in dit land afspeelt, Noord-Korea is het meest gesloten land ter wereld. Hoog tijd om de situatie uit te leggen van het land dat al jaren de Ranglijst Christenvervolging aanvoert.

Video: christen zijn in Noord-Korea

Geschiedenis van Noord-Korea

1900

In de eerste jaren van de twintigste eeuw is de ‘grote opwekking van Pyonyang’ gaande. De hoofdstad van het huidige Noord-Korea wordt dan zelfs het ‘Jeruzalem van het Oosten’ genoemd. Er worden honderden kerken gesticht en missionarissen zetten onderwijsinstellingen op door het hele land. Noord-Korea en Zuid-Korea vormen dan nog samen één natie.

1910

Het Koreaanse schiereiland wordt bezet door de Japanners. Korea wordt een kolonie van Japan.  

1948

Na 1100 jaar één land te zijn geweest komt daar na de Tweede Wereldoorlog een einde aan. Korea wordt verdeeld tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Het noorden komt onder communistisch gezag van de Russen, het zuiden wordt kapitalistisch. Het is het plan om er opnieuw één land van te maken, maar pogingen daartoe mislukken.  In 1948 sticht Kim Il-sung in Noord-Korea een communistisch, atheïstisch regime.

1950

Er breekt er een burgeroorlog uit, waarbij Kim Il-sung probeert Zuid-Korea bij zijn ‘Democratische Volksrepubliek Korea’ in te lijven. Noord-Korea komt een heel eind, maar het lukt Zuid-Korea met hulp van onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en zelfs Nederlandse soldaten de Noord-Koreaanse troepen terug te dringen. Er komt een wapenstilstand die tot op de dag van vandaag duurt.

Tijdens de Koreaanse oorlog vluchten veel christenen het land uit. In de nasleep van de oorlog worden tienduizenden christenen vermoord, gevangen gezet of verbannen naar afgelegen gebieden. De kerk die er nog is, verdwijnt volledig ondergronds.

1955

Kim Il-sung is aangesteld door Jozef Stalin, de leider van de Sovjet-Unie. Als die laatstgenoemde  in 1953 overlijdt, slaat Kim Il-sung een andere weg in. Zijn gedachtegoed blijft gestoeld op het communisme, maar hij komt met een eigen ideologie onder de naam Juche. Uitgangspunt is dat het land volledig onafhankelijk moet worden van de buitenwereld. Niet het individu staat centraal, zoals in het Westen, maar het volk.

1960

In de jaren ’60 bouwt Kim Il-sung het Juche-idee verder uit. Hij zet het beeld neer dat er een vaderfiguur moet zijn die zorgdraagt voor het land. Uiteraard is hij die vaderfiguur en in veel propaganda-uitingen zie je hem glimlachend staan met kinderen die hem liefdevol aankijken. Religie is verboden, Kim Il-sung wil als god worden vereerd. Hij laat zelfs de jaartelling aanpassen. Het jaartal 1912 wordt jaar 1, dat is zijn geboortejaar.

1994

Kim Il-sung overlijdt. Zijn zoon Kim Jong-il neemt de macht over, maar hij wordt niet aangesteld als president. Zijn vader wordt, al is hij niet meer in leven, benoemd tot ‘Eeuwige President van de Republiek’. Kim Jong-il krijgt de naam de ‘Geliefde Leider’, zijn vader werd tijdens zijn leven aangeduid als ‘Grote leider’. In de persoonscultus blijft het om vader en zoon Kim draaien. Ruimte voor enige vorm van godsdienst is er niet. 

1990

In de jaren ’90 heeft het ideaal om als land volledig onafhankelijk te willen zijn en afgesloten van de buitenwereld te willen leven, grote gevolgen voor de bevolking. Zelfvoorzienend leven in Noord-Korea blijkt een utopie en van 1994 tot 1999 is er sprake van grote hongersnood. Ook in de jaren daarna is de voedselschaarste groot. Van de 26 miljoen inwoners in Noord-Korea is vandaag de dag volgens cijfers van het World Food Program 40 procent ondervoed.

Tijdens de hongersnood in de jaren ’90 steken heel wat Noord-Koreanen de grens over op zoek naar eten in buurland China. Vaak krijgen ze daar hulp via een kerk. Zo komen er Noord-Koreanen tot geloof. Als ze terugkeren naar hun vaderland, verspreiden ze daar in het diepste geheim hun nieuwe geloof.

2011

Kim Jong-il overlijdt. Zijn zoon Kim Jong-un, met als bijnaam ‘Briljante kameraad’ volgt hem op. Het leven voor de Noord-Koreaanse bevolking blijft onverminderd zwaar, al wordt elke Noord-Koreaan geacht dankbaarheid te betonen aan de leiders. Christenen opereren volledig ondergronds. Zo nu en dan komen er verhalen naar buiten van christenen  die het meest gesloten land ter wereld zijn ontvlucht.

2021

Kim Jong- un regeert nog altijd met ijzeren vuist. In een nieuwe wet tegen ‘antireactionaire gedachtes’ verbiedt de leider onder meer films, muziek, het gebruik van straattaal, bepaalde kleding en haardracht. Overtreders van de wet riskeren een boete, celstraf of zelfs de doodstraf. 

2025

Noord-Korea staat nog altijd op nummer 1 van de Ranglijst Christenvervolging. Alleen in 2022 stoot Afghanistan Noord-Korea van de eerste plek, vanwege de snel verslechterde situatie in dat land. In 2025 scoort Noord-Korea 98 van de 100 punten die er te behalen zijn voor een score op de Ranglijst Christenvervolging, wat betekent dat het leven voor christenen er simpelweg onmogelijk is.

Persoonlijke verhalen uit Noord-Korea

Joo-Min

Noord-Korea

Het verhaal van Joo Min

JI-ho

Noord-Korea

Het verhaal van Ji-ho

Vijf meest gestelde­ vragen over Noord-Korea

1. Hoeveel christenen worden er vervolgd in Noord-Korea?

Open Doors schat dat er zo’n 400.000 christenen leven in Noord-Korea. Zij worden allemaal zwaar vervolgd, Noord-Korea staat niet voor niets al jaren op nummer 1 van de Ranglijst Christenvervolging. De christenen in het land belijden hun geloof in het diepste geheim. Christenen worden gezien als verraders, omdat ze weigeren Kim Jong-un, zijn vader en grootvader te erkennen als hoogste leider. Hoe ver die verering van de familie Kim gaat, blijkt wel uit het feit dat elke Noord-Koreaan wordt geacht portretten van de leiders in huis te hebben hangen. En wie voor de reusachtige bronzen beelden van hen komt te staan in Pyonyang, moet daarvoor buigen.

Christenen worden ook gezien als spionnen van het Westen. Van jongs af aan wordt kinderen op school geleerd christenen en het christendom te haten. Kun je je voorstellen hoe moeilijk het dan moet zijn voor christelijke ouders om hun kinderen iets mee te geven uit de Bijbel en de liefde van God?

2. Hoe ziet christenvervolging eruit in Noord-Korea?

In staatsmedia worden christenen afgeschilderd als oplichters en een bedreiging voor de natie. Hun daden worden gezien als terrorisme. Volgens de grondwet is er godsdienstvrijheid in het land, maar in de praktijk blijkt daar helemaal niets van. Er zijn showkerken, maar die zijn er zoals de naam al zegt: voor de show. Noord-Korea wil ermee aan bijvoorbeeld toeristen laten zien dat christenen hun geloof kunnen belijden, maar Open Doors weet wel beter. Er zijn gevallen bekend van huiskerken die werden opgerold en waarbij de aanwezige christenen naar een strafkamp werden gestuurd of ter plekke werden gedood.

3. Kun je echt vermoord worden als je een Bijbel bezit?

Het wrange antwoord is: ja. Kerken zijn er in het land niet en christenen kunnen niet zomaar samenkomen om samen te bidden, te zingen of Bijbel te lezen. De Bijbel is in Noord-Korea een verboden boek. Alleen al het bezit van een Bijbel kan grote gevolgen hebben en wie Bijbels verspreidt, maakt weinig kans het er levend vanaf te brengen. Christenen die worden gepakt, komen terecht in heropvoedingskampen of politieke strafkampen, waar ze zware dwangarbeid moeten verrichten.  

4. Wat doet Open Doors voor christenen in Noord-Korea?

Het allerbelangrijkste waartoe Open Doors oproept, is gebed voor geloofsgenoten in Noord-Korea. We geloven in de kracht ervan. Om met de woorden van Open Doors-oprichter Anne van der Bijl te spreken: ‘Onze gebeden kunnen komen waar wij niet kunnen komen’.

Christenen in Noord-Korea laten weten zich gesteund te voelen door de wetenschap dat er wereldwijd christenen zijn die voor hen bidden. Waar het kan, helpt Open Doors hen ook praktisch om te overleven. Dat doen we met hulp van lokale partners in China door onder meer:

– opvang in schuilhuizen te organiseren voor christenen die Noord-Korea zijn ontvlucht;
– voedsel- en noodhulp te bieden;
– radioprogramma’s te maken en uit te zenden in Noord-Korea. De luisteraars horen Bijbelteksten en preken, maar ook bemoedigingen van christenen over de hele wereld.  

5. Waar kan ik nog meer informatie vinden over Noord-Korea?

Om nog meer te weten te komen over de situatie van je broers en zussen in Noord-Korea
raden we je de volgende leestips aan:

In de indringende e-glossy Typisch Noord-Korea lees je achtergronden en persoonlijke verhalen uit Noord-Korea.

Kruip in de huid van een gelovige in Noord-Korea met het Bijbelleesplan Leef als een Noord-Koreaanse christen.

Lees alle ins en outs over Noord-Korea in het boek van Jan Vermeer: Noord-Korea ontmaskerd.

Nog meer over Noord-Korea

Glossy Typisch Noord-Korea

E-glossy Typisch
Noord-Korea

De verhalen in deze e-glossy geven je een uniek inkijkje in de levens van onze vervolgde broers en zussen in Noord-Korea. Het zijn verhalen met een boodschap van hoop.

Download de E-glossy
Kim Jong-Un met volk op de achtergrond in Noord-Korea

E-book Noord-Korea ontmaskerd

In dit e-book werp je als lezer een blik achter de schermen van deze totalitaire staat. Laat je meenemen naar een van de meest gesloten landen ter wereld.

Download het E-book
Scroll naar boven