fbpx

“Wat ben jij dapper, mam!” Sarahs hart is vol vreugde als ze haar jongens eindelijk terugziet. De laatste keer dat ze hen zag, lag ze in het ziekenhuis, met 17 hechtingen in haar hoofd. Maar nu, na tien lange jaren, mag ze hen eindelijk weer in haar armen sluiten.

De Egyptische Sarah groeit op als moslima, in een arme wijk in het noorden van Caïro. Haar ouders overlijden als ze 8 jaar oud is. Sarah’s oma voedt haar op. “Ik kreeg een traditionele opvoeding”, vertelt Sarah. “Ik groeide op in armoede, onder moeilijke omstandigheden. Toen ik 14 was moest ik van school af om te gaan werken.”

Sarah trouwt op jonge leeftijd. Helaas blijkt haar man Rashid* een driftig karakter te hebben. Hij mishandelt haar, zowel emotioneel als fysiek. Zelfs hun twee zoontjes krijgen er regelmatig van langs. Sarah staat machteloos. “Het leven thuis was een nachtmerrie. God zegende ons met twee kinderen, die het licht van mijn leven waren. Maar het deed me ontzettend veel pijn dat ik ze niet kon beschermen tegen hun eigen vader.”

‘Ik kon mijn kinderen niet beschermen tegen hun eigen vader’

‘Waarom ben je bang, Sarah’?

Als Sarah op een dag in tranen op haar werk komt, vangt Lydia, een bevriende collega, haar op. Sarah vertelt hoe waardeloos en wanhopig ze zich voelt. Lydia luistert naar haar en bemoedigt haar. Het is Sarah al vaker opgevallen dat de christelijke Lydia, die zelf ook zorgen genoeg heeft, altijd met vrede vervuld lijkt. “Is het je geloof dat zoveel rust in je hart geeft?” vraagt ze haar vriendin. Lydia beaamt dit en deelt het evangelie met Sarah. Ze geeft haar vriendin een Bijbel. Die Bijbel wordt al snel Sarah’s dagelijkse metgezel, al maken de dingen die ze leest haar soms ook verward en bang. Ze ziet zoveel tegenstrijdigheden met wat haar in de islam altijd is voorgehouden. Maar op een nacht verschijnt God aan Sarah in een droom. “Waarom ben je bang, Sarah?”, spreekt Hij tot haar. “Volg Mij, want Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven.” Zodra ze wakker wordt, geeft Sarah haar hele hart aan Jezus en neemt Hem aan als haar Verlosser.
vader.”

‘Volg Mij, want Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven.’

Vanaf dat moment neemt Sarah’s leven een nieuwe wending. Ze vindt kracht en hoop in haar geloof in Jezus, ook in haar moeilijke thuissituatie. Toch vreest ze de dag dat Rashid achter haar bekering komt. Wat als hij van haar wil scheiden en haar kinderen bij haar weghaalt?

Betrapt

Als Rashid op een dag onverwacht vroeg thuiskomt van zijn werk, komt haar ergste nachtmerrie uit. Rashid betrapt Sarah terwijl ze aan het bidden is, met de Bijbel in haar hand. Hij mishandelt haar genadeloos en eist dat ze terugkeert naar de islam. Sarah gaat door alle klappen onderuit en verliest het bewustzijn. Als ze wakker wordt, ligt ze in het ziekenhuis, met 17 hechtingen in haar hoofd. Rashid verschijnt en overhandigt haar de papieren voor een echtscheiding. Hij neemt de kinderen mee en verdwijnt.

Sarah blijft doodsbang achter. “Ik was bang dat ik mijn kinderen nooit meer zou zien. En ik was bang voor het onbekende dat voor me lag. Ik was kwetsbaar als vrouw en al helemaal als vrouw die in Jezus gelooft.” Ze vraagt Lydia om hulp, die Sarah in contact brengt met Shereen*, een lokale partner van Open Doors. Shereen helpt Sarah bij het zoeken naar een huiskerk, een woning en werk. Ook geeft ze Sarah traumahulp. “Shereen begeleidde me bij elke stap”, vertelt Sarah. “Ze moedigde me aan, veegde mijn tranen weg en versterkte mijn geloof.”

Vreugdevolle hereniging

In de jaren die volgen blijft Sarah vurig bidden of ze haar kinderen weer mag zien. Groot is dan ook haar vreugde als ze op een dag een telefoontje krijgt van haar oudste zoon. Haar jongens, nu 13 en 15 jaar oud, zijn ontsnapt aan hun wrede vader en willen bij haar komen wonen. Ze blijken jarenlang onvermoeibaar naar hun moeder te hebben gezocht. “Er zijn geen grenzen aan de liefde en genade van de Heer”, zegt Sarah. “Ik had nooit gedacht dat ik zóveel vreugde kon voelen!” Die vreugde wordt al snel nog groter. “Ik vertelde mijn zoons over mijn keuze voor Jezus en het gevaar dat christenen lopen”, zegt Sarah. “Wat ben jij dapper, mam”, zeiden ze. “We willen de Here Jezus leren kennen, net als jij!”

Sarah woont nu samen met haar zoons. Het leven als alleenstaande moeder is niet altijd makkelijk en als bekeerde moslima blijft Sarah kwetsbaar voor vervolging. “Maar ik heb geleerd om op Jezus te vertrouwen. Hij zal me nooit verlaten. Hij is bij me, elke dag opnieuw.”

Afghanistan kerk

Zijn er nog christenen in Afghanistan?

Als enige in twintig jaar verdrong Afghanistan in 2021 Noord-Korea van de eerste plaats op de Ranglijst Christenvervolging. Nu is het land gezakt naar de tiende plaats. Niet dat het er beter op is geworden. “Er zijn hier nul christenen”, beweren de Taliban. Klopt dat? Het komt bijna nooit voor: één datum die een game changer is voor een heel land. Ja, ‘11 september’ of ‘7 oktober’ snappen we wel. […]

Lees het hier
Khada Afghanistan

Geheime gelovige Khada houdt stand in Afghanistan

‘Mijn man raakte vermist na een Bijbelstudie’ Aan de buitenkant zie je niets bijzonders aan Khada*. Ze gaat gesluierd volgens de strikte islamitische regels die gelden in Afghanistan over straat. Voert dezelfde religieuze rituelen uit als de vrouwen uit haar buurt. Maar vanbinnen is Khada anders. In haar is het licht van Christus ontstoken en dat is een vuur dat nooit meer dooft. Zelfs niet als haar ergste nachtmerrie werkelijkheid […]

Lees verder
Open Doors Magazine 2024

Gratis Open Doors Magazine

Wil je meer weten over de vervolgde kerk? Vraag dan hieronder het gratis Open Doors Magazine aan. Je ontvangt het magazine zes keer per jaar per post, inclusief gebedskalender.  Bestel nu! Het Open Doors Magazine Breek de stilte. Dat is het thema van het nieuwste Open Doors magazine dat rond 10 september verschijnt. 16.2 miljoen christenen zijn op de vlucht in Sub-Sahara Afrika. Maar, niemand praat erover. De wereld, de […]

Vraag ‘m nu aan!
Scroll naar boven